Co je dieta Sirtfood, díky které zhubla i zpěvačka Adele

 Zdraví 
26. června 2020 11:08 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Dieta Sirtfood zakazuje prakticky většinu potravin, borůvky jsou však povolené Depositphotos
Existují už desítky diet, na základě kterých mnoho lidí úspěšně zhublo. A hodně lidí po nich zase úspěšně přibralo. Dietologové neustále opakují, že nejlepší dietou je trvalá změna jídelníčku a pravidelný pohyb.

Přesto jsou tu stále nové a nové diety a jednu z nich si vybrala také světoznámá zpěvačka Adele, která díky ní fantasticky zhubla. Světová média dokonce tvrdí, že Adele má dole téměř 20 kilo. Faktem ale je, že i tahle oblíbená umělkyně poctivě chodila do posilovny, kde cvičila pod dohledem trenéra.

Co je dieta zvaná Sirtfood

Právě tuto dietu si Adele vybrala. Vznikla v roce 2016 a většina výživových poradců ji považuje za kontroverzní. Tato dieta pracuje na základě sirtuinů, což je podmnožina rostlinných proteinů, které lze přirozeně nalézt v určitých potravinách a v těle.

Zvýšené hladiny sirtuinu v těle mohou pomoci nastartovat metabolismus a také zmírňovat záněty a dokonce údajně i brzdit stárnutí. Obecně by mohlo být dobré jíst jídla bohatá na sirtuin, jako jsou jablka, borůvky a extra panenský olivový olej. Ale nic není tak jednoduché, ani tato dieta.

Co tedy můžete jíst?

Dietní program je založen na stravovacím plánu, který je bohatý na sirtuiny, ale omezuje celkový počet kalorií. Podle této diety by tělo mělo během prvních tří dnů dostat jen 1 000 kalorií, které se skládají z jednoho jídla a dvou zelených šťáv. Později v prvním týdnu si dietáři mohou dopřát 1 500 kalorií, které se většinou dělí na dvě jídla.

Velká část celého dietního programu je založena jen na konzumaci potravin s vysokým obsahem sirtuinů, vše ostatní je vyloučeno. Potraviny, které jsou povoleny, jsou například kale, jahody, cibule, petrželka, rukola, borůvky a kapary. A pak také něco, z čeho se dá skutečně trochu najíst, tedy pohanka, vlašské ořechy a koření kurkuma.

Zajímavé na této dietě je, že si při ní můžete dopřát kávu, zelený čaj matcha a dokonce i červené víno a 85% hořkou čokoládu.

Je tato dieta zdravá?

Mnozí odborníci kritizují dietu Sirtfood za velmi restriktivní. Největším problémem je pak velmi nízký počet kalorií, které tělo během diety přijímá. Další otazníky vyvolává podpora některých nezdravých a návykových potravin, mezi které čokoláda rozhodně patří.

Stejně jako mnoho jiných diet, které vylučují celé potravinové skupiny z pravidelné konzumace, i dieta Sirtfood může skutečně vést k neuspořádaným stravovacím návykům.

Všichni poradci přes výživu se ale shodli v tom, že zdaleka největším nebezpečím je skutečně velmi nízký kalorický příjem. Ten fakticky totiž odpovídá kalorickému příjmu dětí ve věku od 2 do 4 let. A z toho vyplývá jediné. Tato dieta funguje prakticky jen díky tak malému příjmu kalorií, že fakticky by při tak malém energetickém příjmu zhubnul každý. Dále čtěte: Aby vaše tělo dobře fungovalo, potřebuje tyto základní vitaminy.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve