Dětskou jídelní židličku nevybírejte jen podle ceny. Správný posez a bezpečí jsou důležitější

 Děti 
26. června 2020 08:04 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Židličky mají být především bezpečné Depositphotos
Jakmile se vaše dítě naučí sedět, je ten správný čas porozhlédnout se po nějaké šikovné jídelní židličce. Často rodiče kupují ty nejlevnější, protože přece dítě z toho brzy vyroste. A to není dobře.

Židlička má totiž správně splňovat řadu důležitých funkcí a rozhodně není jen nějakým meziprostorem pro dítě, které z něčeho takového brzy vyroste. Na špatné židličce se totiž mimo jiné vaše dítě může nechtěně naučit špatnému sezení.

Jak vybrat tu správnou židličku

Především dbejte na materiál, aby nebyl závadný. Důležitým kritériem je rovněž správná opora sezení. Ne vždy ty nejlevnější židličky poskytují dětem tu správnou sedací oporu a dítě se tak nevědomky může naučit špatně sedět. Později by s tím mohlo mít problémy.

Správný posez je tedy velmi důležitý. A nejde jen o správné opěradlo židličky, ale také o podnožku. Je důležité, aby dítě na podnožku pohodlně dosáhlo, což je mimo jiné důležité také pro správné prokrvování končetin.

Pokud tedy nechcete kupovat stále novou židličku, jak vaše dítě poroste, vyberte si takovou, na níž se dá podnožka posouvat souběžně s růstem dítěte.

Rostoucí židličky jsou dobrou variantou

Pokud se úplně nechcete ohlížet na cenu, pak téměř ideální variantou bude tzv. rostoucí židlička. Lze na ní totiž posunout prakticky vše podle potřeby. Tedy jak její výška, tak podnožka i samotné opěradlo.

Tyto židličky bývají zpravidla dřevěné, tedy z materiálu, který vydrží, a porostou příjemně s vaším dítětem. I když je pořizovací cena takové rostoucí židličky vyšší, uvědomte si, že vám fakticky vydrží na dlouho a můžete ji nerozbitou použít i pro druhé dítě. Sháníte také postýlku? Stokke Sleepi – dětská postýlka, která roste společně s dítětem.

Vyzkoušejte stabilitu židličky

Dalším velmi důležitým faktorem je stabilita židličky. Tu byste si měli otestovat už v obchodě, proto je dobré tento dětský jídelní kousek nábytku nekupovat přes internet.  Mějte na paměti, že dítě se bude v židličce vrtět, dovádět, nebo se vztekat a je potřeba, aby se židlička nepřevrátila.

To samé platí i pro další bezpečnostní prvky. Je určitě dobré, aby jídelní židlička pro vaše dítě měla bezpečnostní pásy a pultík se zábranou. Pokud chcete židličku bez pásů, pak vyberte takovou, která má dostatečnou boční ochranu a rovněž důkladnou mezinožní zábranu, která nedovolí dítěti propadnout. Dále čtěte: Hitem dětských pokojíčků jsou úkryty všeho druhu.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod