Dloubání v nose škodlivé není, přesto je dobré tento zlozvyk odnaučit

 Děti 
25. března 2018 13:34 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Drtivá většina dětí si tento zlozvyk přenese až do dospělosti Shutterstock
Taky si váš drobeček šťourá v nose a pak jeho obsah strká do pusy? Pokud na tento zlozvyk také trpí vaše dítě, raději jej to co nejdříve odnaučte, protože není nic horšího než pohled na dospělého „zlatokopa,“ který prozkoumává svůj nos.

Podle žebříčku nejhorších zlozvyků se na pomyslné zlaté příčce tohoto nemístného chování umístilo okusování nehtů, stříbrné skončilo mlaskání při jídle a bronz vyhrálo dloubání v nose. Jenže zatímco mlaskání je limitováno dobou jezení, okusování nehtů je spíše estetickou záležitostí, dloubání v nose je vnímáno jako opravdu odpuzující. A přesto to většina dětí a až čtvrtina dospělých dělá.

Proč?

Důvody, proč se děti vrtají v nose, jsou různé. Většinou to dělají proto, aby se zbavily nepříjemného svědění. Naše tělo produkuje nosní sekret, který se z velké části dostává přes nosohltanový prostor do hltanu. Malé množství ale vytéká přes nos, a to může někdy svědit. V některých případech může za šťourání v nose suchý vzduch v místnosti. Sliznice se vysušují a obsah nosu také. Děti si zvyknou vrtat se v nose i tehdy, pokud se nudí, jsou nespokojené, chtějí na sebe upozornit nebo si prosadit svůj názor.

Není to škodlivé, naopak

Podle zdravotníků není dloubání v nose zdraví nijak nebezpečné, ani závadné. V zásadě není škodlivé ani to, pokud dítě obsah nosu sní. Žaludeční šťávy se s ním vypořádají a bakterie ho zneutralizují. Některé vědecké studie dokonce tvrdí, že je to zdraví prospěšné, protože si tím člověk posiluje imunitu. Nicméně strkání si prstů do nosu je u dětí nejčastější příčinou krvácení z nosu, protože prsty mohou velice snadno zranit sliznici uvnitř nosu. Vytvoří se strupy, které pak při násilnějším odstraňování mohou vyvolat krvácení. Po zastavení krvácení by se dítě v žádném případě nemělo v nose vrtat.

Jak reagovat

Určitě nemá smysl na děti křičet, zastrašovat je nebo jim vyhrožovat. Vrtání v nose nemá nic společného s posloucháním, a je tedy jasné, že ho příkazem neodstraníte. Mnohem účinnější je dítěti vysvětlit, že je to neslušné, nevypadá to dobře, že se mu kvůli tomu ostatní děti budou smát a nebudou mu chtít podat ani ruku.

Na druhou stranu mu nabídněte tu možnost, že  pokud bude potřebovat se trochu „porýpat“ v nose, ať to udělá například kapesníkem nebo rovnou odejde do soukromí. Pokud si dítě na tento postup zvykne, neměl by nastat žádný problém a časem prcek od zlozvyku vrtat se v nose před ostatními upustí. Má vaše dítě i další zlozvyky, například okusování nehtů? O tomto problému, i jak se ho zbavit, jsme psali zde.

Může to být i nemoc

Ve vzácných případech je vrtání v nose abnormální, označuje se pojmem rhinotillexomanie. Jde o chorobné chování, kdy dítě trpí extrémním napětím. Vrtá se v nose téměř bez přestání a nutkavě. Vzniká zde nebezpečí, že nosní dírka se časem deformuje. Jestliže dítě nemůže uspokojit své nutkání vrtat se v nose, prožívá obrovské napětí. Pokud se vaše dítě již delší dobu vrtá v nose denně více než hodinu, měli byste se obrátit na dětského lékaře nebo ambulanci ORL, abyste společně pátrali po příčinách a včas zabránili zdravotním problémům.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47