Ozdravte své tělo pomocí tibetské houby. Umí zatočit i s vysokým cholesterolem

 Zdraví 
23. března 2018 15:35 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Tibetská houba je stará pět tisíc let Shutterstock
Trápí vás vysoký cholesterol? Obezita? Máte střevní potíže? S těmito všemi problémy si umí poradit tibetská houba. Tento malý bílý zázrak, který se podobá uvařenému kousku květáku, v sobě skrývá neuvěřitelně velkou léčivou sílu. A můžete ji mít doma i vy.

Tibetská nebo také někdy nazývaná kavkazská kefírová houba je druh kefírové kultury, která v mléce zpracovává laktózu a vytváří z něj obdobu kefíru. Na jeho vzniku se rovněž podílejí probiotické bakterie a ušlechtilé kvasinky, ovšem kultura zvaná tibetská houba má určité specifické vlastnosti. Takto upravené mléko má zlepšovat zdravotní stav.

Stará pět tisíc let

Původní využití kefírovky bylo čistě praktické. Objevili ji už před pěti tisíci lety pastevci z kavkazských hor. Zde byla odedávna využívána k fermentaci mléka, které šlo uchovávat i bez ledničky. Stalo se také snadno stravitelným a mělo ozdravný účinek na organismus, a to především na trávicím traktu. Kvašený nápoj vzniká působením mnoha druhů bakterií a kvasinek, které spolu žijí v polysacharidových zrníčkách, jakýchsi schránkách, které sami produkují.

Od srdce přes srdce

Léčivý kefír působí jako prevence zažívacích problémů od průjmů přes nadýmání až po zácpu. Podporuje zdraví srdce a cév, posiluje a pročišťuje játra a pomáhá při potížích urologického charakteru. Osvědčil se také jako pomocník proti stresu a při chronické únavě. Umí zrychlovat metabolismus a snižovat hladinu cholesterolu v krvi.

Pokud máte problémy s cholesterolem, existuje řada potravin, které vám jej umí také snížit a ještě si navíc pochutnáte. Více jsme na toto téma psali zde. Kefír také pomáhá k redukci hmotnosti tím, že zasytí, má vysoký obsah bílkovin a nízkou energetickou hodnotu. V kosmetice je úspěšně využíván jako zvláčňující a zjemňující pleťová maska a jeho přidání do koupele navíc pomáhá bojovat s některými typy kožních onemocnění, jako jsou ekzémy.

Jak na domácí kefír

Příprava kefírového mléka je velice snadná. Kromě tibetské houby budete potřebovat zavařovací sklenici a mléko, nejlépe čerstvé a plnotučné. Mléko vlijte do větší sklenice, vložte houbu a zakryjte prodyšnou gázou. Pak nechejte houbu při pokojové teplotě 24 hodin pracovat. Nápoj ve sklenici občas promíchejte dřevěnou či plastovou měchačkou. Kefír by totiž neměl přijít do styku s kovem. Po dni by měl zhoustnout a chutnat příjemně nakysle. Fermentovat jej můžete nechat i déle, podle chuti. Hotový kefír důkladně promíchejte a poté přeceďte přes plastové sítko a uchovejte jej v lednici. Houbu vložte do nového mléka, aby pracovala dále. Můžete ji předtím ještě propláchnout v čerstvé vodě, ale není to nutné.

Dvacetidenní ozdravná kůra

Zkuste kefír pravidelně užívat pod dobu dvaceti dnů a pak si udělejte desetidenní pauzu. Po tuto dobu můžete houbovou kulturu uchovávat ve sklenici čisté vody, kterou budete každý den vyměňovat, nebo houbičky prostě a jednoduše uložit do mrazáku, kde bez problému vydrží i půl roku.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47