Jak naučit dítě chodit na nočník? Stačí si osvojit pár maličkostí

 Děti 
20. března 2018 10:28 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Na přechod z plenek na nočník musí dítě dozrát Shutterstock
Každé dítě je jiné a platí to i v souvislosti s rozhodnutím, kdy svého potomka začít učit chodit na nočník. Pokud jste ale přesvědčeni, že je nejvyšší čas rozloučit se s plenkami, poradíme, jak dítě na nočník natrénovat bez zbytečných stresů.

Každý odborník vám potvrdí, že nejhorší je děti do chození na nočník nutit. Můžete mu tuto činnost opravdu nepříjemně znechutit. Pokud ale sami cítíte, že je vaše dítko dostatečně zralé na to, aby se s plenkami navždy rozloučilo, můžete vyzkoušet pár osvědčených tipů.

Hlavně nic neuspěchat

Naučit potomka chodit na nočník bývá náročné pro dítě i rodiče. S tréninkem tak není radno začínat na začátku týdne, kdy vás čeká spousta aktivit.

Podle odborníků je na tento náročný úkol potřeba spoustu času a klidu, a veškerou vaši pozornost. Přizpůsobte tak tomu i den, kdy s výukou začnete. Nabízí se třeba víkend.

Noční a denní režim

Nečekejte okamžitě zázraky a i když se váš potomek rychle naučí fungovat přes den bez plenek, v noci mu je raději ještě ponechejte.

Může to totiž trvat ještě několik měsíců, než zvládne vydržet celou noc v suchu. K úspěchu postupujte po krůčkách. Pokud používáte jednorázové plenky, můžete na noc vyzkoušet látkové. Budete mít jasnou představu, zda ještě váš miláček pleny potřebuje. A vaše dítě navíc neztratí logickou spojitost "čurám - budu v mokrém". O bezplenkové metodě jsme blíže psali zde.

Doma je doma

Obzvláště ve chvíli, kdy s nočníkovým tréninkem začínáte, není zrovna ideální cestovat někam daleko nebo absolvovat dlouhé návštěvy u přátel či rodiny. Vyvarujete tak sebe i své zlatíčko zbytečným stresovým situacím, když se náhodou dítě počurá do kalhot.

Pokud se budete pohybovat v blízkosti domova, podstatně lépe tak předejdete větším katastrofám. Na delší cesty můžete vyrazit ve chvíli, kdy budete mít jistotu, že vaše dítě už svou potřebu dokáže ovládat.

Zjednodušte si život

Trénování na nočník s sebou obvykle nese i podstatně větší spotřebu prádla. I tak ale existuje způsob, jak se horám špinavého prádla elegantně vyhnout.

V tréninkovém období se vyplatí děti oblékat do kousků, kterých vám nebude líto, a nakupte si levná balení jednorázových nebo levnějších kalhotek, které prostě v případě nehody vyhodíte.

Příklady táhnou

Někteří rodiče mají skvělé zkušenosti s tím, že nočník zcela vynechají a začnou učit své ratolesti rovnou na dospělácký záchod.

Tato metoda je postavena na známé pravdě, že příklady táhnou. Snad každé dítko rádo všechno opakuje po svých rodičích. Pokud mu tedy umožníte používat i stejný záchod jako máma a táta, můžete překvapivě rychle dosáhnout úspěchu. Tato metoda pochopitelně vyžaduje pořízení dětského sedátka.

Dejte dětem volnou ruku

Osvědčil se také trik spočívající v tom, že si vaše dítě bude moci nočník samo vybrat.

Nebojte se proto do obchodu vyrazit i se svým zlatíčkem a dejte mu ve výběru volnou ruku. Možná si samo místo nočníku vybere barevné dětské sedátko na dospělácký záchod a vy ho tak začnete učit chodit rovnou na něj.

Dopřejte drobečkovi pozornost

Nic vašeho miláčka nepotěší tolik, jako když je středem veškeré vaší pozornosti. A není trénink na nočník skvělá příležitost, jak mu právě trochu pozornosti dopřát?

Když dítko na nočník posadíte, zahrajte si při tom nějakou hru, přečtěte si společně knížku nebo si zazpívejte písničku. Pak se takový trénink rázem změní z nepříjemné povinnosti ve velkou zábavu.

Tresty nejsou na místě

Občas bude těžké zachovat klid, když se vašemu děťátku stane nehoda zrovna na vašem oblíbeném koberečku nebo v situaci, kdy se to zrovna nejméně hodí.

Vždy si ale pamatujte, že váš stres znamená stres i pro něj. Tak zachovejte klidnou mysl a s úsměvem všechno ukliďte.

Systém odměn funguje

Každému dítěti dělá dobře, když vidí, že vám jeho úspěch přináší radost a že ho za to chválíte. Vymyslete proto nějaký systém odměn. Dítě to pak velmi motivuje.

Každou úspěšnou cestu na nočník odměňte třeba hvězdičkou a za každých deset hvězdiček pak malého šikulu vezměte do hračkářství.

Klíčová pravidla

Pokud se už jednou rozhodnete naučit svého potomka chodit na nočník, držte se tří zlatých pravidel - nespěchat, chválit a vytrvat!

I když se vám to možná ze začátku nebude pozdávat, pokud se nenecháte odradit a vytrváte, váš nočníkový tréninkový program bude brzy úspěšně za vámi.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod