Připravte děti na školu. Školní rok pak zahájí daleko lépe

 Děti 
30. července 2019 07:16 / Marie Popelková
  0
📷
6 fotografií v galerii
Děti je na návrat do školy třeba včas připravit Shutterstock
Letní prázdniny jsou ve své půlce a podle odborníků už pomalu a jistě nadchází čas, kdy je třeba své děti připravit na návrat do školních lavic. Pokud to neuděláte, hrozí, že vaše ratolesti budou mít i v prvních týdnech nového školního roku v hlavě nastavený prázdninový režim, což jim může značně zkomplikovat život.

Přibližně týden nebo dva před koncem letních prázdnin je vhodné děti připravit na školní režim, díky tomu začnou školní rok bez stresu a vyvarují se zbytečných komplikací.

Konec lenošení

Vstává vaše dítě až kolem oběda? Je jeho jedinou starostí zábava a sladké nicnedělání? Tak je třeba to změnit a připomenout svým dětem, že škola už pomalu a jistě klepe na dveře. Pokud pomůžete včas svým ratolestem přepnout do školního módu, bude pro ně start ve škole daleko snazší. Není ale radno provést změnu režimu nějak radikálně, máme pro vás několik tipů, jak to provést pěkně pozvolna.

Nařiďte budíka

Během školního roku jsou děti zvyklé si každý večer nařídit budík, který je ráno probudí, aby se včas stihly připravit do školy. To ale o prázdninách nehrozí a na budík jen sedá prach. Jenže budík je třeba znovu vytáhnout a zvyknout si, že je třeba ráno brzy vstávat. Asi týden před začátkem školního roku začněte děti ukládat dříve ke spánku a zvykejte je i na včasnější vstávání z postele. Každý den se snažte večerku posunout k dřívější hodině a každé ráno nařizujte budík na včasnější hodinu. První školní den už budou malí školáci perfektně připraveni a brzké vstávání je nijak nerozhodí.

Zkontrolujte školní potřeby

Před prázdninami byl penál vašeho dítěte dost možná naditý tužkami, pastelkami, gumami i propiskami. Jenže na konci prázdnin už to tak být nemusí. Školní potřeby se totiž přes léto často vypaří jako pára nad hrncem. Zkontrolujte proto ještě před prvním školním dnem, že je vše v pořádku. A nejen penál. Ověřte si také, zda není nutné pořídit dítěti nový školní batoh, zda nepotřebuje nové papuče nebo tenisky do tělocviku. Nezapomeňte ani na pravítka, kružítka a úhloměry. Jednak bude váš školák připraven, jednak nebudete muset v září vynaložit velkou sumu na pořízení všeho potřebného vybavení. O tom, jak vybrat vhodnou školní brašnu, jsme psali zde.

Zrovna tak je vhodné týden před koncem prázdnin dát do pořádku školní stůl. Pečlivě jej ukliďte, nachystejte na něj stojánek s psacími potřebami a nezapomeňte, že je třeba ořezat tužky.

Na učení zapomeňte

Co naopak dělat nemusíte, je nutit děti do učení. Prádniny mají od toho, aby si odpočinuly, tak jim zbytečně nezatěžujte hlavu rovnicemi nebo vyjmenovanými slovy. Učivo si oživí ve škole. Pouze v případě, že váš potomek v nějakém předmětu v uplynulém školním roce výrazně zaostával, můžete se učení pár dní pověnovat. Ovšem výuka by neměla trvat déle než 15 minut denně. Nic se nemá přehánět.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve