Triky pro krásné tělo, které fungují již tisíce let

 Krása 
28. července 2019 10:48 / Monika Thomsonová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Tajemství krásy je jednodušší, než si myslíte Shutterstock
Není asi žádným překvapením, že Egypťané byli milovníky krásy a dbali o svůj zevnějšek. Nejen ženy, ale i muži používali make up, parfémy a oddávali se různým zkrášlujícím rituálům. Věřili v jejich schopnost udělat je přitažlivějšími, ale také v jejich magickou a posvátnou sílu. A v oblasti péče o tělo byli opravdovými experty.

Podle nálezů Egypťané používali až jednadvacet přírodních olejů na ochranu pokožky před suchým pouštním klimatem. Královna Nefertiti a Kleopatra jsou dodnes synonymy krásy. Jaké bylo tajemství jejich krásy? Pojďte je s námi odhalit.

Mýdlová pasta

Staří Egypťané dbali nejen o svůj zevnějšek. Hygiena a čistota byla v Egyptě prvořadá. Myli se pastou vyrobenou z hlíny nebo popela smíchanou s olejem, někdy přidávali i voňavé složky. Z olejů používali zejména olivový olej, který suchou pokožku vyživoval a hydratoval. Takto připravená mýdla měla nejen očistnou funkci, ale rovněž zklidňovala pokožku a hojila rány.

Okrová směs

Egyptské ženy často používaly přírodní pigmenty na zabarvení rtů a tváří. Z hlíny se získával přírodní pigment, který byl směsí oxidu železitého, různých jílů a písků. Mohl mít odstín červené, žluté či hnědé. Pigment se smísil s vodou a nanášel se štětcem.

Ricinový, sezamový, moringový olej

Egypťané byli posedlí krásou a dokonalým vzhledem. Denně používali oleje na ochranu a vyživování pokožky celého těla. Kromě kosmetických účelů se oleje využívaly i v medicíně. Řeka Nil vytvářela vhodné podmínky nejen pro pěstování hospodářských plodin, ale i různých bylinek, z nichž se vyráběly esenciální oleje. 

Mandle

Pro dosažení tmavšího a hustě vypadajícího obočí Egypťané používali spálené madle. Příprava je velmi jednoduchá a tuto směs lze použít i jako řasenku. Stačí několik mandlových lupínků doslova spálit na pánvi, rozdrtit je na prášek, přidat trochu vazelíny, promíchat, případně nechat roztát ve vodní lázni a dát do prázdného obalu od řasenky. Pak už jen protřepat a můžete nanášet na řasy.

Hena

Hena představuje více než jen zdobení pokožky. Egypťané ji využívali na přirozené barvení nehtů. Po nanesení nehty dostaly oranžový nebo žlutý nádech. Dnes se toto barvivo využívá nejčastěji k barvení vlasů. 

Med a mléko

Med byl velmi oblíbenou složkou krásy pro Egypťany. Určitě jste slyšeli o jeho zázračných vlastnostech. Léčí, hydratuje a má protizánětlivé účinky. Ve starověkém Egyptě masky vyrobené smícháním medu a mléka používali na hydrataci a proti stárnutí pleti.

Mléčné lázně

Traduje se, že si Kleopatra pravidelně připravovala mléčné lázně pro ošetření a péči celého těla. Kyselina mléčná zbavuje pokožku odumřelých buněk a omlazuje ji.

Sůl z Mrtvého moře

Koupele s mořskou solí patřily a patří i dnes mezi oblíbené. Používaly se na zjemnění a vyhlazení pokožky. Egypťané je nazývali je fontánou mládí, neboť se po nich ztrácela zhrublá kůže na chodidlech, loktech a kolenou. Kleopatra prý rovněž využívala účinky bahna z Mrtvého moře. Zahřáté bahno stimulovalo krevní oběh a následně i tvorbu kolagenu a elastinu. Obě složky pak pomáhaly udržovat pokožku hladkou, pružnou a mladistvého vzhledu.

Cukr

Odstraňování chloupků je známá věc již od nepaměti. Egypťané využívali cukrovou metodu, která byla pravděpodobně inspirací pro dnešní odstraňování voskem či cukrovou pastou. Používal se rozehřátý cukr smíchaný s medem. Ze směsi se vyformovala koule, kterou se pak jejím koulením po těle odstraňovaly chloupky. (Dále čtěte: Proč si dopřát jednou za čas teplou koupel? Pozor, nejde jen o hygienu).

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve