Aktovka nebo batoh? Poradíme, co koupit budoucímu prvňáčkovi

 Děti 
29. července 2019 10:13 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Batohy nejsou vhodné pro všechny prvňáčky Internet
Máte doma budoucího prvňáčka a stále ještě váháte nad výběrem aktovky? Poradíme vám, na co se při její koupi zaměřit. A věřte, že na ceně rozhodně nezáleží.

Pro každého budoucího prvňáčka je nejdůležitější právě aktovka. Spousta rodičů proto denně sedí u internetu a čerpá celou řadu informací o tom, jak by taková aktovka měla vypadat. Rozhodně se však nenechejte zlákat svým potomkem, který určitě bude chtít aktovku s oblíbeným motivem. A stejně tak nemusíte nutně brát zrovna tu nejdražší na trhu. Správná taška do školy musí splňovat zcela jiná kritéria. 

Aktovka nebo batoh?

To, co určitě budete řešit jako první je, zda pořídit aktovku nebo batoh. Aktovka je tvořena z velké skořepinové komory, do které se vejde veškeré učivo a další školní potřeby. Postranní kapsy aktovky pak většinou slouží k uložení svačiny, lahve na pití nebo penálu. Zavírá se aktovkovým zámečkem. Má pevné stabilní dno, takže při manipulaci pevně stojí. Její výhodou je, že bývá voděodolná, takže nemusíte dokupovat pláštěnku. To batoh je obvykle vícekomorový a zapínání je na zip či druky. Dno je sice pogumované a vyztužené, stabilita však bývá výrazně menší než u aktovky. Počítejte s tím, že k batohu potřebujete dokoupit pláštěnku, a to právě kvůli systému zapínání, který může propouštět vodu.

Výška dítěte

Dalším kritériem je tělesná konstituce vašeho dítěte, protože zrovna batohy nejsou vhodné pro každého prvňáčka. Drobným dětem lépe sedí menší aktovka než batoh. A pokud je vaše dítě o hlavu menší než jeho vrstevníci, rozhodně bez předchozího zkoušení žádnou aktovku nebo batoh nekupujte. 

Zralost dítěte

Jestli stále ještě váháte mezi aktovkou a batohem, tak se zaměřte na zralost vaší ratolesti. Pokud máte doma dítě, které si umí uspořádat své osobní věci a zvládne organizaci školních pomůcek v několika komorách a zipech, pak mu klidně pořiďte batoh. Jestliže si vaše dítko vůbec nepamatuje, kam si co dává, ztrácí neustále svoje věci, pak zvolte aktovku, díky níž bude mít všechny věci v jedné komoře. 

Zdraví a pohodlí

Jestli jste si tedy udělali první selekci a víte, zda koupíte batoh nebo aktovku, je třeba se zaměřit na dvě nejdůležitější kritéria vašeho výběru. A těmi jsou zdraví a pohodlí. Správná aktovka nebo batoh by měly mít anatomicky tvarovanou pevnou zadní stranu, která bude kopírovat přirozené zakřivení páteře dítěte. Právě skolióza je jedna z nejčastějších vad páteře dětí. O tom, čeho se vyvarovat a jak předejít skolióze, jsme psali zde. Zaměřte se na ramenní popruhy, které by měly být dostatečně pevné, alespoň 4 centimetry široké a polstrované, aby dítě netlačily. Důležité je, aby měly nastavitelnou délku. Některé typy aktovek mají rovněž bederní popruh, díky němuž nebude spočívat celá váha aktovky pouze na ramenech a zádech dítěte.

Dobrá viditelnost

Kvalitní aktovka by rovněž měla být opatřena reflexními prvky, aby bylo dítě vidět i za šera. Nicméně v případě potřeby je možné řadu reflexních ornamentů dokoupit. Dají se pak umístit například na zapínání.

Na gramech záleží

Důležitá je také hmotnost samotné aktovky, která musí být skutečně co nejmenší. Přeci jen, vaše dítě v ní bude nosit skutečně pořádnou nálož knih a sešitů, takže každý gram je zde skutečně rozhodující. Podle normy by aktovky neměly být těžší než 1,2 kilogramu. Ale vězte, že na trhu najdete i takové, které neváží ani jeden kilogram. 

Ta už je pro mrňata!

Počítejte, že tato věta přijde velice brzy, přibližně někdy mezi druhou a třetí třídou. Tlak na výměnu aktovky přijde i v případě, že si ji vaše dítě zvolilo samo a s jeho oblíbeným motivem. Jelikož to, co se vašemu dítěti líbí v šesti letech, bude o dva roky později pro něj totálně OUT, a IN bude zcela něco jiného. Proto počítejte s touto variantou, jelikož některé aktovky stojí skutečně i několik tisíc korun.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve