Kolik kroužků snese dítě? Psychologové varují, že děti potřebují mít čas i pro sebe

 Děti 
30. srpna 2018 13:23 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Přílišné množství kroužků dítě zbytečně přetěžuje Shutterstock
Cizý jazyk, výtvarka, pohybová aktivita, hudební činnost… Jsou děti, které navštěvují všechny tyto aktivity během jednoho týdne. Ale je to pro ně dobře nebo ne?

S každým začátkem školního roku se začínají nejrůznější kluby a centra předhánět v nabídce nejrůznějších kroužků. Je samozřejmě dobře, že je z čeho si vybírat. Ale otázkou je, kolik by toho mělo dítě zvládnout.

Kroužky od školky?

Není vůbec nic výjimečného, že ve chvíli, kdy dítě nastoupí do školky, už jej rodiče začnou zapisovat do různých kroužků. Jenomže podle odborníků, už samotná školka je pro dítě velká zátěž. Jednak si musí zvyknout na nové děti, nové prostředí, jiný režim, musí se naučit spolupracovat s dětmi i učitelkou a v neposlední řadě se ve školce účastní celé řady tvůrčích a vzdělávacích aktivit v rámci předškolní výchovy.

Neumí odpočívat

Na jednu stranu je sice fajn, že děti získají spoustu zajímavých zkušeností a dovedností. Ale na druhou stranu, pokud budou v neustálém pohybu, aniž by se na chvíli zatavily, pak najednou zjistí, že neumí odpočívat. Proč?

Neví, co má dělat

Neustálé přebíhání mezi školou a kroužky dítě zaměstná natolik, že mu nezbude žádný čas na vytvoření si vlastního programu. A ve chvíli, kdy přijde doba naplánování si vlastní aktivity, tak najednou dítě zjistí, že to neumí, protože to doposud dělal někdo za něj. Odborníci proto varují, že tyto typy dětí pak mohou mít vážné zdravotní i psychické problémy.

Psychické problémy

Dětští psychologové a lékaři varují, že se u přetěžovaných dětí často setkávají s nejrůznějšími psychosomatickými obtížemi, včetně špatného spaní nebo v krajních případech nočním pomočováním. U některých se mohou zhoršovat problémy s alergiemi, ekzémy nebo astma. Není neobvyklé, že přetěžované děti pak mají často problémy s chováním. Například se u nich objevuje výbušnost, hyperaktivita nebo problémy se soustředěním. V dospělosti se z nich často stávají workoholici nebo lidé závislí na pervitinu.

Nic se nemá přehánět

Při výběru kroužku by proto rodiče měli vždy vycházet v první řadě ze zájmu dítěte. Pokud samo projeví chuť navštěvovat výtvarku, určitě jej tam dejte. Psychologové také doporučují, aby se dítě při výběru kroužku samo na tom podílelo. A to, že jej to baví, poznáte snadno. Dítě doma vypráví, co zažilo, co se naučilo. Nezapomínejte také přihlížet na celkové vytížení dítěte a počet kroužků skutečně volte i s ohledem na jeho osobní volný čas. A ten potřebuje mít každé dítě i za cenu toho, že se bude trochu nudit. To totiž není vůbec na škodu. Naopak. Více o tomto tématu jsme psali zde

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Objevte nejnovější kolekci minišatů Reserved. Letní inspirace, které uchvátí!

Styl

Trápí vás ztráta pružnosti kůže, dehydratace či akné? Udržet si hezkou pleť vám pomůže inovativní...

Dům a zahrada

Proč nejsou kočky tak věrné jako psi? Psi potřebují lásku, kočky jistoty