Několik doporučení pro ekologičtější život

 Ostatní 
28. srpna 2018 15:36 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Svou bezohledností můžeme svět zničit Shutterstock
Žít ekologicky je moderní. Co to ale má v praxi znamenat? A není to nějaký nesplnitelný sen a vzdálený cíl? Uvidíte, že nikoliv.

Je několik jednoduchých zásad, které si můžete osvojit a snížit docela zásadním způsobem svou uhlíkovou stopu, kterou na této planetě zanecháváte. Přitom ušetříte i svoje peníze a dokonce ovlivníte produkci skleníkových plynů, které ohřívají naši planetu. Nevěříte? Pak čtěte dál.

Potraviny

Nakupujte potraviny z místní produkce. Dávejte přednost průmyslově neupravovaným potravinám od zemědělců, kteří používají k přírodě šetrné postupy. Jezte zejména sezonní zeleninu a ovoce. Dovozem přes celou zeměkouli se životní prostředí nadměrně zatěžuje. Přitom naše zeměpisné šířky nabízejí velké množství druhů ovoce i zeleniny i všech dalších produktů. To neznamená, že si nesmíte občas dát i něco ze vzdálenějších končin. Mělo by ale jít spíš o situaci, kdy to je nutné nebo občas pro zpestření. Omezte také konzumaci masa. Stačí ho jíst dvakrát či třikrát týdně, jak se dozvíte v článku zde.

Cestování

Upřednostňujte ekologické způsoby přepravy. Šetrnější jsou vlaky či autobusy, ale také automobily s nízkými emisemi či přímo elektromobily. Pokud fyzicky můžete, používejte jízdní kolo nebo choďte pěšky. Vedle zdravotních a finančních benefitů navíc ještě šetříte životní prostředí.

Plasty

Snažte se omezit používání plastů, které se v přírodě dlouhou dobu rozkládají. Při nákupu předmětů z plastu vybírejte takové, které jsou biologicky snadno rozložitelné, protože mají svůj původ nikoli zcela syntetický, ale jsou vyráběny na bázi kukuřice či jiných zemědělských plodin. Existuje takto vyráběné jednorázové nádobí i další předměty. Sáčky na ovoce a zeleninu můžete nahradit sáčky látkovými. Nekupujte nápoje v plastu.

Investujte do zateplení

Je velmi rozumné investovat do zateplení domů a bytů. Snížíte tím své náklady na topení i chlazení a ještě pomůžete přírodě, protože nebudete spotřebovávat tolik energie na změny teplot.

Hospodaření s vodou

Velmi potřebné pro budoucnost bude používat aktivně v našich domech i bytech technologie, které umožní hospodárněji nakládat s vodou. Zachytávání dešťové vody a závlaha zahrad – to je to nejmenší, co lze udělat. Dalšími kroky bude využití vody po běžném mytí a sprchování třeba na splachování. Tímto způsobem se dá snížit radikálně spotřeba vody, které bude stále větší nedostatek.

Třídění odpadu

Už dnes je běžné třídění odpadu na plasty, papír a sklo. Mělo by se stát stejně automatické dávat zvlášť elektroniku, oděvy, baterie, hliník či kompostovatelné zbytky. V některých městech se už objevují běžně i kontejnery na tyto různé typy odpadu. Jinde se na větší třídění ještě čeká. Všude je ale možné dovézt roztříděné suroviny do sběrného dvora.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve