Osudné sousto. Co dělat, když dítěti zaskočí jídlo nebo spolkne hračku?

 Děti 
21. října 2018 09:52 / Šárka Sokolská
  0
📷
6 fotografií v galerii
Největším strašákem všech rodičů je situace, kdy se dítě začne dusit Shutterstock
Není nic horšího než dítě, které se začne dusit jídlem. Jak se v takové situaci zachovat a co dělat? Poradíme vám. Děti jsou prostě neposedné. Během jídla stačí udělat spoustu věcí, při tom ještě poskakují, pobíhají, hračky zaměňují za jídlo.

Pak stačí malá chvilka a dítěti zaskočí, začne kašlat a dávit se, nebo v horším případě úplně přestane dýchat. Pak už jde doslova o vteřiny. Pokud správně poskytnete první pomoc, můžete tím zásadně odvrátit negativní dopady celého neštěstí. Jak na to?

Malé dítě klidně hlavou dolů

Pokud dítě něco spolkne a začne se dusit, potřebuje okamžitou pomoc. Malé dítě si položte na stehno, případně na předloktí, hlavou dolů tak, aby měl tvář směrem ke stehnu a snažte se jeho kašlání podpořit tím, že jej párkrát udeříte mezi lopatky tak, aby vykašlalo předmět. Stejně tak můžete využít i gravitaci, takže jestli si na to troufnete, vezměte dítě do rukou a otočte je hlavou dolů. Pak jej plácejte mezi lopatky.

Větší děti přes koleno

Větší dítě si takzvaně přehněte přes koleno, nebo ho jen předkloňte a udeřte mezi lopatky. Výborným způsobem, jak dostat předmět z hrdla ven je za pomocí heimlichova manévru. Postavte se za dítě, obejměte ho pod rukama. Jednu ruku zatněte v pěst před břichem dítěte, druhou ruku položte na ni a prudce stlačte horní část břicha směrem na bránici. Pohyb opakujte. Zbytkový vzduch v plících vám pomůže dostat zaskočený předmět z dýchacích cest ven.

Pokud nedýchá, volejte 155

Většinu neštěstí už zachráníme v této chvíli. Pokud však dítě stále nedýchá a začíná modrat, záleží na každé vteřině. Nejcitlivější částí lidského těla na nedostatek kyslíku jsou mozkové buňky, které se nenávratně poškodí už po čtyřech až pěti minutách. Proto ihned volejte linku 155 a pokračujte v resuscitaci.

30 : 2 

Dítě položte na záda, ale hlavu mu nepodkládejte. Tak, aby došlo k drobnému záklonu hlavy. Pokud se jedná o novorozeně do čtyř měsíců, záklon hlavy neprovádějte, ale udržujte ji v neutrální vodorovné poloze. Pak proveďte pět vdychů z úst do úst a následně třicetkrát stlačte hrudník. Pokračujte dvěma vdychy a následným stlačením hrudníku, v poměru 30 : 2. U větších dětí používejte dlaň jedné ruky, u těch nejmenších stlačujte dvěma prsty. Nevíte, jak správně poskytnout první pomoc dospělému? O tomto tématu jsme více psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008