Nechodíte na dentální hygienu? Riskujete vážné trable se zdravím

 Zdraví 
19. března 2018 07:27 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Zanedbaný chrup a s tím související zánět vám může v těle udělat doslova paseku Pixabay
Obvykle máme dentální hygienu zafixovanou jako místo, kam si chodíme vybělit zuby a kde nás hygienistka naučí správně chrup čistit. Jen málokdo ale ví, že stav zubů hodně vypovídá o našem celkovém zdraví a ovlivňuje ho.

Nač chodit na dentální hygienu, když chodím k zubaři, řeknete si. Jenže zubař a dentální hygiena jsou dvě strany jedné mince. A ta mince jsou vaše zuby a celkové zdraví organismu.

Zubař řeší potíže se zuby - kazy, záněty, náhrady, zatímco dentální hygiena je spíš záležitost preventivní. Odstraňuje se tam tedy hlavně zubní kámen, povlaky na zubech a jiné nečistoty.

Důležité je, že při dentální hygieně dochází k redukci bakterií a ke snížení rizika infekce, paradontitidy a také k prevenci zubního kazu, protože i ten má bakteriální původ.

Zánět se může roznést po celém těle

Bakteriální prostředí v ústech je přirozená věc, ale musí být na takové úrovni, aby ji imunitní systém člověka byl schopen zvládat. 

A teď pozor: jakýkoli zánět, tedy i zánět dásní, doprovází silné překrvení zanícené tkáně a od krevního řečiště ji dělí jen tenká stěna. Ta je zánětem zeslabená a náchylná k porušení, takže se zánět může dostat do krve a roznést do celého těla. 

Proto má nedostatečná dentální hygiena vliv i na zdraví celého organismu. Podle nejnovějších výzkumů hrozí při zánětu dásní zvýšené riziko mrtvice, onemocnění tepen nebo osteoporózy. O té si přečtěte více zde.

Je tedy rozumnější chodit na preventivní prohlídky k dentální hygienistce jednou za půl roku, než riskovat takovéto zdravotní potíže.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod