Má vaše dítě afty? Tyto přírodní prostředky s nimi umí zatočit

 Děti 
24. března 2018 07:15 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Děti snášejí afty mnohdy velmi špatně Shutterstock
Takřka každé dítě už je mělo. Bilé mokvající vřídky v pusince známé jako afty. Zejména malé děti umí pořádně potrápit a znepříjemnit jim život. Příčiny jejich vzniku až tak jednoznačné nejsou, nicméně existuje řada přípravků, které umí urychlit jejich hojení.

Afty jsou skutečně nepříjemným zdravotním problémem, který sice nezabíjí, ale dokáže znepříjemnit každé jídlo, nebo vůbec pohyb ústy. Navíc jde o poměrně bolestivou záležitost. Ústa jsou totiž velmi citlivá a protkaná nervovými zakončeními. Jakékoli narušení sliznice uvnitř úst podráždí nervy a pocítíte jej jako nepříjemně bolestivou záležitost.

Kde se objevují

Afty vznikají pouze v místech, kde je měkká část úst nebo na spodní straně jazyka. Je prakticky vyloučené si je splést, protože vřídek má světle žlutou barvu a svým vzhledem připomíná malý kráter, zatímco jeho okolí je většinou lehce oteklé a zarudlé. Nejčastěji se formují malé afty, které měří v průměru méně než deset milimetrů.

Záhadný původ

Jak už bylo výše zmíněno, příčina jejich vzniku je poměrně nejasná. A řada studií se v tomto rozchází.  V průběhu času se sice objevovaly teorie o tom, že jde o problém způsobený viry či bakteriemi, všechny však byly vyvráceny. Jednu dobu se také říkalo, že vznikají kvůli chybějícím vitamínům. Ale ani tato teorie nebyla nikdy spolehlivě dokázána. Takže proti nim vám bohužel nepomůže ani užívání multivitaminových prostředků, které řada lidí považuje za účinnou prevenci proti vzniku aftů. Ve hře jsou však nadále i teorie o genetických dispozicích, alergické reakci nebo autoimunitním onemocnění. A také se hovoří, že za to může stres. Jedna ze studií totiž zjistila, že afty se častěji objevují například ve zkouškovém období vysokoškoláků a dalších stresových situacích.

Med, lékořice, heřmánek

Ať už je jejich vznik zapříčiněn čímkoliv, je potřeba včas zahájit jejich léčbu. Během ní je dobré se vyhnout kořeněným i kyselým jídlům a také horkým nápojům, které vřídek ještě více podráždí. Hojení aftů urychlí přikládání sáčků s heřmánkovým čajem, který redukuje zánět. Zařaďte také do svého jídelníčku probiotické jogurty. Pomohou vrátit bakteriální prostředí ve vašich ústech do rovnováhy, což hojení aftů také prospěje. Podle jednoho výzkumu má blahodárný vliv na hojení lékořice. Ta nejenom umí hojit, ale je zároveň přírodní kortikoid. O tom, jak si z ní vyrobit olej, jsme psali zde. Vědci také doporučují potírání aftů medem, který opět výrazně urychluje jejich hojení. 

Homeopatie

Afty se dají také léčit homeopatiky. V tomto směru je ale důležité zvolit lék podle toho, jak afty vypadají. Pokud se objeví ojedinělá pálivá afta na dásni nebo vnitřní straně tváře, vezměte si Borax 9C. Kalium bichromicum 9 C je zase dobrý na afty, které mají rovný okraj, jejichž spodina je povleklá nažloutlým povlakem a často jsou lokalizovány v nosohltanu. Na mnohočetné afty, které mohou i krvácet, jsou bolestivé a u nemocného se objevuje zápach z úst a slinění zase zabírá Mercurius corrosivus 15 C. Nitricum acidum 9 C je určen pro afty s nepravidelnými okraji, jejichž spodina krvácí při sebemenším kontaktu. Případně je-li afta "podobná" oparu. Ve všech případech se dávkuje 5 granulí třikrát denně.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod