Která rýma patří do školky a která už je na postel?

 Děti 
25. března 2018 09:28 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Ne s každou rýmou by dítě mělo jít do školy či školky Shutterstock
Není rýma jako rýma. S některou se do kolektivu mezi děti může, s jinou by dítě mělo raději zůstat v posteli. Jak to tedy je? Rozhodující je barva. Ne s každým kýchnutím nebo nachlazením je nutné zůstat doma.

Obecné pravidlo však zní, že pokud má dítě horečku nebo kašel, tak by se mělo kolektivu vyhnout. S rýmou do školy může, tedy pokud není bakteriální. Jak ji poznáte? Jednoduše.

Hustá nebo čirá

Bakteriální rýma je žlutá až žlutozelená a hleny jsou husté. To ukazuje na to, že tělo bojuje s infekcí a potřebuje chorobu vyležet. Tato rýma už do školky nepatří, navíc u ní stoupá riziko, že se k ní přidá zánět středního ucha nebo že spadne na průdušky a dítě bude trápit kromě rýmy i kašel. Kdežto pokud má dítě takzvaně nudli u nosu, která je čirá, může ji mít týdny a měsíce, zvláště v zimě, a nemusí z toho nikdy být nic horšího.

Alergická rýma

Jestli je vaše dítě alergik a ta se u něj projevuje právě rýmou, je vhodné přinést do školky potvrzení od lékaře. Alergická rýma není nakažlivá, ale samozřejmě nepříjemná. Horší ale je, pokud se k této alergické rýmě přidá bakteriální. V tomto případě už je na rodičích, aby je od sebe rozeznali.

Boj proti rýmě

Neléčená rýma trvá týden, léčená sedm dní. To je bohužel nepsané pravidlo. Nicméně i s rýmou se dá určitým způsobem bojovat. Především v místnosti, kde dítě spí, stáhněte topení a zvlhčujte vzduch. U malých dětí, které ještě neumí smrkat, používejte odsávačku hlenů. Větší děti zase zkuste naučit co nejdříve na nosní konvičku. S rýmou, a nejenom s ní, umí poměrně dobře zatočit i bylinka rýmovník, o které jsme psali zde.

Když se přidá kašel

Pokud má dítě čirou rýmu, ale přidá se k ní kašel, měli byste zpozornět. Někdy to nemusí znamenat vůbec nic, zvláště, pokud dítě kašle po ránu, protože polyká nahromaděné hleny. Ale jestli dítě kašle i v noci, může to být banální viróza projevující se suchým kašlem. Ovšem i ten je pro dítě hodně namáhavý sám o sobě, a mělo by proto zůstat doma. Celý den trvající vlhký kašel může ukazovat i na začínající zánět průdušnice nebo průdušek. Pokud se k němu přidá horečka, raději vezměte dítě k lékaři.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve