Neničte si vztah kvůli maličkostem. Naučte se vyhnout zbytečným hádkám

 Vztahy 
23. listopadu 2018 06:39 / Šárka Sokolská
  0
📷
5 fotografií v galerii
Rozepře v partnerství často vznikají kvůli maličkostem Depositphotos
Možná jste si také představovali ideální vztah bez hádek a problémů, ale už po pár měsících společného soužití jste zjistili, že realita je zcela jiná. Na druhou stranu jsou hádky reakcí vztahu a potvrzují to, že ani jeden partner ve vztahu není podřízen tomu druhému. Jenomže mezi těmito hádkami jsou zcela zbytečné. A těm můžete klidně předejít.

Hádky jsou kořením vztahu. To se sice říká, že určitě není mnoho těch, kteří by se skutečně rádi hádali. Naštěstí existuje pár triků, jak se těmto konfliktům skutečně vyhnout.

Vyčistěte si hlavu

Pokud o sobě celý den víte, že jste zralí se pohádat a všechno okolo vám vadí, jděte na procházku na čerstvý vzduch nebo si zaběhejte či si skočte do fitka, kde se můžete doslova vybít. Vyčistíte si tím hlavu a také přijdete na jiné myšlenky. To samé můžete udělat i v případě, že vás někdo během dne naštval, třeba šéf v práci. Jestli s nějakým tématem, které hrozí hádkou, začne váš partner, vysvětlete mu situaci a odložte debatu na jindy. 

Bez kompromisu to nejde

Sice to bývá hodně těžké, ale bez kompromisu a tolerance vztahy prostě nefungují. Než se začnete příště hádat, zkuste si v klidu vyslechnout navzájem své argumenty a pak přemýšlejte, zda by daný problém nešel vyřešit určitým kompromisem, který by vyhovoval vám oběma. Je logické, že s partnerem máte odlišné názory, ale zkuste si před každou hádkou položit tyto otázky: ,,Proč má partner k dané věci zrovna takový postoj?“ ,,Není možné jej pochopit?“ ,,Jaké jsou jeho argumenty a jaké moje?“ Možná právě tyto otázky pomohou najít tu správnou střední cestu, jak si vyjít navzájem vstříc. A i to je základ pro vybudování rovnocenného partnerského vztahu

Buďte nad věcí

Jestli už půjde do tuhého a vy vidíte, že ani kompromisem to nepůjde vyřešit, pak jednoduše ustupte. Ano, tento krok je hodně těžký, ale postupem času si uvědomíte, že je to takhle snazší. Většina hádek se odehrává stejně kvůli maličkostem, tak proč se prostě neotočit a neříct: ,,Ano, máš pravdu!“ A myslet si své. Pokud vám to hrdost nedovolí, zkuste od tématu odvrátit pozornost a přejít na jiné téma. Tím hádku úspěšně zaženete. Tohle však neplatí u vážných témat. Tam je potřeba si problém náležitě vyříkat a najít společné řešení. Zkuste se zamyslet nad důvodem vaší hádky a vyhodnoťte, nakolik je pro vás závažný. Není to tak, že nechcete ustoupit jen proto, že vám to nedovolí vaše hrdost? Pokud ano, pokuste se to překousnout a alespoň jednou ustupte, v případě, že jde o něco, co pro vás není tak závažné.

Nadechnout se a počítat

Ano, tato rada skutečně funguje. Nejprve se nadechněte, počítejte v duchu do deseti a teprve potom zkuste argumentovat vy. Možná, že během té chvíle zjistíte, že má váš partner skutečně pravdu. Zatímco budete situaci rozdýchávat, uklidí se také on a vyjednávání vám půjde snadněji a bez křiku.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008