Kopřiva prodávaná v supermarketech lidi naštvala neprávem. Sbírat se totiž dá jen v málo oblastech

 Zdraví 
29. dubna 2019 06:28 / Terezie Zamlynová
  12
📷
5 fotografií v galerii
Kopřiva je sice plevel, ale má léčivé účinky Depositphotos
Před Velikonocemi se u nás rozpoutala vášnivá diskuse o tom, jestli se mají v supermarketech prodávat kopřivy. Prodejci přišli s jejich nabídkou zejména s ohledem na to, že mladé kopřivy by měly být součástí tradiční velikonoční nádivky. Jeden tábor lidí to kritizoval, druhý naopak vítal. Ke shodě oba tábory dojít neuměly. Naštěstí již hysterie v tuto chvíli umlkla. A tak se na kopřivu podívejme zblízka.

Pro někoho to je, a vždy bude, hlavně nevítaný a všudypřítomný plevel. Takový člověk ji vezme na milost asi právě maximálně v době Velikonoc ve spojení s nádivkou. Jiný kopřivu ale zase velebí jako jednu z nejlepších léčivých rostlin. Něco na tom bude, poněvadž jsou její účinky ceněny nejen v lidovém léčitelství, ale i v moderní současné medicíně.

Pokud máme možnost, na začátku jara bychom si tedy, pokud patříme k té druhé skupině, měli nasbírat mladé výhonky kopřiv. Je v nich totiž řada zdraví prospěšných látek. Využít se pak dají v léčbě mnoha zdravotních problémů i v kuchyni.

Na paměti přitom mějme, že nejúčinnější je kopřiva, která je nasbíraná pouze do polovina května. Neobsahuje tolik dusičnanů a má v sobě v tomto období nejvyšší obsah léčivých látek.

Ano, je to plevel. Ale užitečný

Kopřiva se dá využít celoročně - čerstvá i sušená. Léčebné účinky mají její listy, kořen i nať. Zpracovávají se většinou formou odvaru či tinktury. Skvělým pomocníkem jsou však i čerstvé listy a čerstvá šťáva z kopřivové natě.

Pozor je však třeba dát na to, kde kopřivy sbíráme. Mnoha lidem se to zdá jako samozřejmé, ale zejména obyvatelé z města moc dobře vědí, jak je těžké nasbírat jakékoli rostliny tak, aby se člověk nemusel obávat, že si jejich následným použitím spíš neuškodí.

Kopřivy (ani jiné byliny a rostlinky) bychom nikdy neměli sbírat v blízkosti silnic, továren, skládek ani v blízkosti pole. Vydáme-li se na sběr, pak se doporučuje proutěný koš a vycházka někam na okraj lesů. Tam by měly být rostliny a byliny v pořádku, s vlastnostmi, kvůli kterým jsou po staletí ceněné. Při sběru kopřiv dávejme přednost těm menšího vzrůstu a s krásně světlejší zelenou barvou. Bujné a temně zelené kopřivy tam raději ponechme.

Zbavuje stresu i bolestí hlavy

Jak už bylo uvedeno výše, kopřiva je ceněná dlouhodobě i pro své léčebné vlastnosti, a to nejen v lidovém léčitelství. Ví se o ní, že snižuje vysoký krevní tlak, podporuje krvetvorbu a pročišťuje krev. Zbavuje také zánětů močových cest a je skvělou prevencí ledvinových kamenů. Podstoupíme-li s ní třítýdenní jarní očistnou kůru, organismus nám poděkuje a tělo získá opět potřebnou energii.

Už naše babičky věděly, že kopřivová koupel zmírní bolest páteře a bolesti kloubů. Urychluje hojení ran a zmírňuje ekzém, lupénku i akné. Také to, že šťáva z čerstvých listů zastaví průjem. Odvar z kořene je zase účinnou zbraní proti nadměrnému vypadávání vlasů. Vlasy budeme mít hebké, lesklé, plné síly a bez lupů. U kojících matek kopřiva dokonce podporuje tvorbu mateřského mléka.

Skvělý doplněk i v kuchyni

I v kuchyni a při vaření se kopřivové listy dají využít mnoha způsoby. Víme už, že skvěle ochutí velikonoční nádivku, ale taky vařenou rýži i bramborovou kaši. Hodí se k přípravě mnoha polévek, salátů a pomazánek, kde nahradí petržel nebo pažitku. Uvařená a dochucená jako špenát může být vynikající přílohou k masu – což naše babičky moc dobře věděly a využívaly toho.

Říká se, že jeden šálek kopřivového čaje denně dokáže ochránit před rakovinou i žaludečními vředy. V pylové sezóně umí utišit i nepříjemné alergické reakce.

Pomůže popálení kopřivou na revma, jak se někdy říká?

Pokud se někdo popálí kopřivou, asi už slyšel, že to má brát jako prevenci před revmatickými obtížemi. Bohužel, jde spíš o lidovou frázi, která měla alespoň psychologicky pomoci zahnat nepříjemné pálení, než aby to byla pravda.

Proto si na sběr kopřiv vždy raději berme rukavice. Při popálení může vzniknout velmi nepříjemná až bolestivá reakce. Když už se ale přece jen tak stane, otok, svědění a zarudnutí lze zmírnit, když místo opláchneme čistou studenou vodou. Neškrábeme.

Pokud máme dobré znalosti o rostlinách, pak bychom se měli rozhlédnout, jestli někde kolem neroste šťovík nebo netýkavka. Obě obsahují účinné látky, které fungují jako protilátky proti popálení, takže když s nimi potíráme postižené místo, či je alespoň necháme přiložené, nepříjemné pálení odezní dříve. (Dále čtěte: Tři bylinky, které vám pomohou nastartovat metabolismus a zhubnout pár kilo).

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47