Široké využití jedné z nejpůvabnějších bylinek. Znáte její léčebné účinky?
Ostatní
05. června 2017 08:43
/
Jitka Jahodová
📷
10 fotografií v galerii
Rozmarýn je právem je považován za jednu z nejužitečnějších bylinek / Shutterstock
Rozmarýn je krásná bylinka mnoha podob. Poslouží nejen jako okrasa v záhonech, ale má i mnoho léčebných účinků a právem je považována za jednu z nejpůvabnějších bylinek.
Rozmarýn snadno můžeme pěstovat v přenosných nádobách a do našeho domova nám vnese atmosféru slunného středomoří.
Léčebné účinky rozmarýnu
- Má dezinfekční a antiseptické účinky
- Povzbuzuje oběhový systém, zlepšuje prokrvení všech částí těla včetně mozku, díky čemuž posiluje paměť a usnadňuje soustředění.
- Nálev připravený z poloviny lžičky sušených či čerstvých lístků na šálek vroucí vody také okamžitě upravuje trávení a pomáhá při nadýmání.
- Podporuje činnost jater a vylučování žluči – proto je kořenění tučných, masitých pokrmů rozmarýnem nejen chutné, ale i velmi prospěšné.
- Kromě všech ostatních vnitřních orgánů podporuje i prokrvení dělohy, neměl by se tudíž užívat v těhotenství, neboť jeho působení může být v tomto období nežádoucí.
Použití v koupelně i ložnici
- V koupeli rozmarýn podporuje prokrvení pokožky, svalů a kloubů, čímž odplavuje únavu, hojí namožené svaly a prospívá i při revmatismu.
- Nálev poslouží i jako kondicionér pro tmavé vlasy, kterým zvýrazní barvu a lesk.
- Nálev je i výtečné antiseptické kloktadlo a ústní voda.
- Odpuzuje také hmyz, větvičky či listy v sáčku lze vkládat do prádla, podobně jako květy levandule.
Rozmarýn v kuchyni
- Rozmarýn má velice silnou aromatickou chuť, proto je třeba dávat opravdu pozor při dávkování.
- Je přidáván hlavně k masu, protože mu dodá chuť zvěřiny – hlavně k telecímu, skopovému, králičímu i drůbežímu. Opékanému masu na rožni dodá slabě uzenou příchuť.
- Přidává se také k zelenině smažené na olivovém oleji.
- Je výborný s baklažánem, cibulí, rajčaty, pastiňákem, se zelím, s čočkou, houbami, s výše uvedeným masem, bramborami, s vejci, rybami, smetanovým sýrem.
- Dobře se kombinuje s bobkovým listem, česnekem, mátou, levandulí, šalvějí, saturejkou, tymiánem, dobromyslí (oreganem), pažitkou a petrželí.
Rozmarýn na krásu
- Výluh z rozmarýnu je výborný jako kondicionér pro tmavé vlasy.
- V koupeli osvěžuje a výborně čistí póry.
- Silnější výluh může posloužit jako repelent. Podobně jako levandule odpuzuje hmyz.
Jak se pěstuje?
- Rozmarýn je vytrvalý keř, ovšem v naší zeměpisné šířce nepřežívá zimu, tak se musí zazimovat. Ve své domovině dorůstá až do výše 3 metrů. Pěstovat rozmarýn na zahradě přináší riziko vymrznutí. Lepší je umístit rostlinu v nádobách, ve kterých vypadá velmi pěkně, a na zimu ji přestěhovat na světlé místo, kde bude chráněna před mrazem.
- Rozmarýnu svědčí velmi propustná půda, raději neutrální či mírně zásaditá. Nesnáší přelévání, ale nesmí ani zaschnout.
- Snadno se rozmnožuje vrcholovými řízky.
- Sbírá se nať – nedřevnaté vrcholky nebo listy nejlépe po odkvětu. V té době má nejvíce účinných látek.
Témata:
rozmarýn, pěstování, použití, okrasa, bylinky, záhony, květ, použití rozmarýnu, pěstování rozmarýnu, Středomoří
Kam dál?