Cítíte se mizerně? Na vině může být špatné stravování
Kalorie dodávají energii tkáním v našem těle a vyživují mozek, srdce, játra i ledviny. Bez kalorií nemůžeme existovat.
Průměrný jídelníček ženy by měl obsahovat alespoň 1200 kalorií za den. Znamená to, že pod tuto hranici bychom určitě neměli jít. Nicméně číslo je pouze orientační, protože například aktivní sportovkyně musí mít příjem kalorií rozhodně vyšší. U aktivních mužů je doporučených 2400-3000 kalorií denně. Ale opět jsou zde rozdíly podle druhu tělesné aktivity či zaměstnáním.
Jak ale zjistíme, zda přísun kalorií, které konzumujeme, je pro naše tělo ten správný? Jednoduše. Naše tělo se začne bouřit!
1. Chodíte jako tělo bez duše
Kalorie = energie. Když přijímáte ze stravy příliš málo kalorií, jste ospalí, unavení a bez energie. Vaše tělo odpovídá tak, že začne šetřit energii a celkově se zpomalí.
2. Nedaří se vám zhubnout
Je to paradox, ale pokud držíte redukční dietu a příjem kalorií drasticky snížíte, přestanete hubnout. Vaše tělo vyšle varovný signál, že mu hrozí vyhladovění, a proto začne všechnu existující energii ukládat do tukových zásob. Tělo se přepne do“ módu přežití“. Bude se snažit uchovat tolik energie, kolik se dá, namísto toho, aby je spalovalo.
3. Máte zácpu
I to může být nepříjemný vedlejší efekt nízkého příjmu kalorií. Když nejíte dostatečné množství jídla, nezískáváte ani dostatek vlákniny, která zaručuje snadnější pohyb stravy vaším trávicím traktem. Výsledkem je zácpa, kterou však vyvolá i dehydratace. Při podvýživě je tělo zmatené a často nezjistí, že nemá dostatek vody. Je to jako začarovaný kruh, protože právě voda podporuje 100% funkci vlákniny ve výživě.
4. Nemáte výdrž
Nízkokalorickou a nízkotučnou dietu držíte určitý čas. Možná i zhubnete, ale pak nastane období zoufalství a návalů hladu. Zásady porušíte a často se může stát, že se i velmi přejíte. Nejlepší způsob stravování je ten, ve kterém jste schopni setrvat delší dobu a při kterém zachováte příjem bílkovin, sacharidů i tuků. Samozřejmě, těch zdravých.
5. Jste nervózní
Nedostatečným přísunem energie navodíte ve vašem těle pocit, že je v ohrožení. To souvisí i s faktem, že konzumace jídla vyvolává v člověku pocit slasti. Pokud si ji dlouhodobě odepíráte, pociťujete negativní emoce.