Chránič páteře není jen pro motorkáře. Neměl by vám chybět ani na sjezdovce nebo na kole

 Ostatní 
27. listopadu 2018 09:41 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Páteřák vám může zachránit i život Internet
Chránič páteře neboli páteřák je důležitý, ovšem stále tak trochu podceňovaný ochranný prvek při mnoha sportech. Přijde vhod nejen cyklistům nebo jezdcům na koních, ale i lyžařům a dalším sportovcům. Páteřáků existuje mnoho typů a každý je vhodný k něčemu jinému.

Úkolem chrániče je zabránit rozdrcení obratle nebo jeho vyražení z původní pozice, čímž výrazně snižuje riziko poranění míchy. Zabrání také pohmožděninám zad, odřeninám a v některých případech i zlomeninám žeber. Využívají jej například lyžaři, snowboardisté, cyklisti, motorkáři a další sportovci, kterým hrozí tato vážná zranění.

Páteřáky se liší dle určení pro různé druhy sportu. Většina chráničů spadá do kategorie multisport, lze je tedy využít současně pro více disciplín. Existují ale i specializované páteřáky například na cyklisitku, lyžování nebo snowboarding. Ty zohledňují specifika jednotlivých sportů. Chrániče pro cyklistiku (a letní sporty) jsou lépe odvětrané a jejich konstrukce je přizpůsobena typické pozici při sportu – např. ohnutá záda na kole. Chrániče pro zimní sporty jsou zase více zateplené.

Chránič páteře nezaručuje stoprocentní ochranu vašich zad. Pomáhá však výrazně snížit riziko vážného poranění. Důležité jsou i další bezpečnostní prvky, například helma. O tom, jak vybrat vhodnou dětskou helmu na lyže, jsme psali zde.

Jaké rozlišujeme chrániče páteře?

Měkké – vyrábí se ze speciální hmoty, která je za běžných podmínek poddajná, přizpůsobí se tvaru vašeho těla a neomezuje v pohybu, ovšem po nárazu okamžitě ztvrdne a spolehlivě pohltí energii úderu. Někdy jsou tyto měkké materiály ještě vyztuženy tenkou kovovou pleteninou nebo karbonovým vláknem. Měkké páteřáky jsou lehčí (cca 150 g) a pohodlnější než chrániče skořepinové.

Tvrdé (skořepinové) – mají vnitřní měkkou stranu, která zajišťuje pohodlí při nošení, a vnější tvrdou polypropylenovou vrstvu. Ta je rozdělená do několika částí, čímž umožňuje pohyblivost sportovce. Výhodou tvrdých páteřáků je větší subjektivní pocit bezpečí, nevýhodou menší pohodlí a větší hmotnost (cca 850 g).

Na motorku – chrániče na motorku jsou speciální kategorií. Motorkářskou alternativnou klasických páteřáků může být skořepinový batoh, který je vhodný i pro cyklisty.

Nelze říct, zda je lepší pořídit si měkký nebo tvrdý páteřák. Obě technologie jsou dostatečně propracované a měkké chrániče jsou dnes již certifikovány podle stejných norem jako chrániče s plastovou skořepinou. Jde tak spíše o otázku osobních preferencí. Obecně lze říci, že skořepinové páteřáky jsou vhodné spíše pro ostré nárazy (pád na hranu ve snowparku nebo ostrý výčnělek skály při freeridu) a měkké páteřáky slouží pro použití na sjezdovce, při nárazu na tyč, oblý kámen nebo do stromu. Při jízdě však mohou nastat oba typy úrazů.

Správná velikost a pozice chrániče páteře

Aby byl páteřák efektivní, je třeba jej nosit ve správné pozici. Protektor by měl sahat od krčních obratlů až ke kostrči, kterou by měl částečně překrývat. Rozhodně by neměl vystupovat nad linii ramen. 
 
Podle toho je také třeba zvolit velikost páteřáku. Pro základní orientaci je většinou přímo na chrániči uvedeno rozpětí tělesné výšky, pro které je vhodný, někdy se uvádí také délka trupu od pasu k rameni, popřípadě obvod pasu. K dostání jsou pánské, dámské a dětské modely páteřáků. Neliší se od sebe pouze velikostí, ale i tvarem, který je přizpůsoben odlišnostem anatomie mužského, ženského a dětského těla. Rozdíl přitom není jen v tvaru skořepiny, ale u dámských páteřáků se mohou lišit také hrduní popruhy, aby bylo možné je pohodlně zapnout přes prsa.
 
Je důležité, aby páteřák co nejlépe seděl na těle, pokud možno bez jakýchkoliv volných prostorů mezi chráničem a zády. Z tohoto důvodu je dobré páteřák nosit na první vrstvě oblečení.
 
Chránič by se neměl na zádech vůbec posouvat. Pro tento účel bývají protektory kromě šlí vybaveny také bederními pásy s dvojími suchými zipy a někdy také řemínky, jimiž lze chránič upnout k nohám a tím zabránit jeho vyjíždění vzhůru. Právě tento pohyb je žádoucí co nejvíce omezit, neboť při pádu vzad hrozí poranění krku o přečnívající část páteřáku.

Integrovaným chráničem páteře jsou vybavené i některé typy batohů. Určitě je lepší mít takovýto chránič nežli žádný, nicméně batoh nikdy nebude sedět na těle tak dobře a těsně, jako samostatný páteřák. V případě pádu může ze zad částečně či zcela sklouznout a svou funkci tak nenaplnit. Obdobné výhrady lze zaujmout také k vyjímatelným chráničům páteře, které jsou součástí lyžařských bund.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve