Desítka sportovních aktivit vhodných na hubnutí. Kolik kalorií při nich spálíte za hodinu?

 Ostatní 
26. listopadu 2018 10:13 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Sportů vhodných na hubnutí je hned několik Depositphotos
Pokud člověk chce zabojovat s nějakým tím kilogramem navíc, obvykle musí změnit jídelníček a začít se víc hýbat. Existují druhy sportů, díky kterým zhubnete docela rychle. Nejen, že spáíte potřebné kalorie, ale zároveň si zformujete postavu a ještě posílíte svaly.

Sportů, které je vhodné provozovat, když chcete zhubnout, existuje hned několik. Každému bude vyhovovat něco jiného. Představíme vám desítku nejlepších sportovních aktivit na hubnutí. Samozřejmě že o tom, kolik přesně spálíte kalorií, vždy rozhoduje také věk, pohlaví, váha, výška, muskulatura i zdravotní stav. 

Obecně se dá říct, že si můžete vybrat z raketových sportů (tenis, squash, badminton), míčových her (fotbal, beach volejbal) nebo ostatních aktivit (běh, plavání, cyklistika, nordic walking, in-line bruslení).

1. Tenis

Spálíte až 520 kcal/hod. a více podle stylu hry. Zapojíte nohy, ruce, ramena, zadek a střed těla. Tenis také posiluje srdeční činnost a rozvíjí koordinaci a rychlost. Na druhou stranu časté změny směru jsou náročné pro klouby, navíc zatěžujete tu polovinu těla, ve které držíte raketu. Pokud však „nevypustíte“ žádný míček, tenis je na hubnutí přímo ideální.

2. Badminton

Spálíte až 450 kcal/hod. podle stylu hry. Zapojíte nohy, ruce, ramena, zadek a střed těla. Badminton je jeden z nejrychlejších raketových sportů. Kromě rakety a košíčků budete potřebovat hlavně postřeh a výbornou kondici. Během zápasu totiž klidně naběháte až několik kilometrů. Jde o další z horkých favoritů pro hubnutí. Badminton je (stejně jako squash, tenis a volejbal) sport se spoustou úklonů, výpadů a rychlých startů. Tedy ideální pro ženy, které se chtějí zbavit celulitidy.

3. Squash

Spálíte 560 a více kcal/hod. podle stylu hry. Zapojíte nohy, ruce, ramena, zadek a střed těla. Squash je sport náročný na kondici hráče. Střídají se při něm klidné a velmi rychlé fáze s náhlými změnami směru, proto také zatěžuje klouby a šlachy. Ovšem pokud vydržíte hrát ve vysokém tempu, odmění se vám skutečně rychlým úbytkem váhy.

4. Běh

Spálíte až 700 kcal/hod. podle intenzity. Zapojíte nohy, zadek, střed těla. Běh je přímo ideálním sportem na hubnutí. Zde se rozhodně vyplatí investovat do kvalitní běžecké obuvi, aby netrpěly klouby a šlachy. Jestliže s běháním teprve začínáte, přečtěte si náš článek, kde se dozvíte, jak správně běhat. Když budete běhat 4–5krát týdně, můžete díky tomu hubnout až kilogram týdně.

5. Nordic walking

Spálíte až 350 kcal/hod. Zapojíte nohy, zadek, střed těla, paže. Nordic walking (chůze se speciálními holemi) je skvělou šancí na hubnutí pro aktivní sportovce i začátečníky. Každý si může vybrat vhodný terén a nastavit tempo přesně podle svých schopností.

6. Cyklistika

Spálíte 420 až 700 kcal/hod. podle intenzity jízdy. Zapojíte nohy, zadek, střed těla. Jízdou na kole posilujete především spodní část těla, nezatěžujete klouby ani šlachy. Na rozdíl od běhání určitě zvládnete jezdit delší dobu, a tím spálíte i více kalorií. Ženy se cyklistice vyhýbají v domnění, že jim zesílí stehna. Není to pravda, svaly na nohách se pouze zpevní. Pokud zrovna netrénujete na Tour de France, pak vám nárůst svalů na stehnech opravdu nehrozí.

7. Plavání

Spálíte až 480 kcal/hod. v závislosti na stylu a tempu. Zapojíte ramena, hrudník, záda, ruce, nohy a střed těla. Plavání je ideální sport na hubnutí, při kterém nezatěžujete klouby a posilujete všechny svaly rukou, nohou, zad i hrudníku. Zaleží jen na vás, jaké zvolíte tempo a styl, ale nejvíce zhubnete při plavání kraulem nebo motýlkem. Dejte si ale pozor na studenou vodu! Lépe budete hubnout, pokud poplavete v teplejší vodě. Studená naopak vede v první fázi k vytvoření vrstvičky tuku. Vaše hmotnost se tak může přechodně zvýšit.

8. In-line bruslení

Spálíte až 400 kcal/hod. Zapojíte nohy, zadek, střed těla. Jízdou na kolečkových bruslích spálíte stejné množství kalorií jako při běhání, ale nebudete tolik zatěžovat klouby. Posílíte nejen dolní končetiny a zadek, ale i střed a horní polovinu těla.

9. Fotbal

Spálíte až 700 kcal/hod. Zapojíte nohy, zadek, střed těla. Jde o nejoblíbenější kolektivní hru, při které uplatníte nejen fyzičku, ale i své technické schopnosti a posílíte svaly na nohou. Při fotbalu ovšem dochází k nadměrnému zatěžování kloubů a šlach, proto je vhodné investovat do kvalitních kopaček.

10. Beach volejbal

Díky beach volejbalu budete mít silné a pevné břišní svaly. Spálíte až 700 kcal/hod. Zapojíte nohy, zadek, střed těla, záda, ramena, ruce. Beach volejbal je fyzicky poměrně náročný sport, při kterém nejen zhubnete, ale také protáhnete a posílíte svalové skupiny celého těla i vazy a šlachy na nohách. Písek navíc dokonale tlumí všechny dopady.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod