Časté zahlenění může být příznakem špatně fungující sleziny

 Zdraví 
25. listopadu 2018 13:48 / Bronislava Silná
  0
📷
5 fotografií v galerii
Zahlenění souvisí se stavem sleziny Shutterstock
Smrkání a kašlání nám umí znepříjemnit život. Než navštívíte lékárnu, zamyslete se nad tím, zda si sami neubližujete tím, co jíte. Nejde totiž jen o hleny. Trpí i váš důležitý orgán.

Ráno se probudíte a už si musíte odkašlat, trápí vás rýma a máte uslzené oči? Říkáte si, že je to asi normální vzhledem k podzimnímu sychravému počasí. Ale možná tento stav vůbec s počasím nesouvisí. Zvlášť když si přiznáte, že vstávání s pokašláváním a posmrkáváním je něco, co znáte velmi důvěrně a táhne se s vámi přes všechna roční období. Není tedy nutné hledat za vašimi problémy bacily.

Proč se vlastně hleny v našem těle tvoří?

Odpověď na tuto otázku hledali a našli už lékaři ve staré Číně. Podle nich jsou hleny projevem přílišné vlhkosti a horkosti, která se v těle nahromadila. Hleny podle čínské medicíny blokují transport protilátek, které produkuje a po těle rozesílá slezina. A právě to je důvod, proč má dnes takové množství lidí problémy s její špatnou funkcí. 

Zdravá slezina má přitom v těle funkcí hned několik. Je článkem imunitní obrany organizmu, dochází v ní k syntéze protilátek, slouží také jako krevní filtr, který se podílí na recyklaci železa. Funguje jako rezervoár krve. Když se tedy budeme snažit zbavit hlenů, pomůžeme i slezině, aby mohla v tělě fungovat, jak má.

Jednoduchá změna 

Když si necháme návštěvu lékaře na později, můžeme vyzkoušet samoléčbu podle postupů čínské medicíny. První, čím by měl člověk začít, je strava. A to, co by mělo přinést rychlé a viditelné zlepšení, je změna jídelníčku. Zkuste z něho na pár týdnů vyloučit potraviny, kterým někteří výživoví poradci říkají „bílé jedy“. Je to rafinovaný cukr, pšeničná mouka a mléko. Výsledek vás možná překvapí už po pár dnech.

Zahlenění se totiž netýká zdaleka jen smrkání a kašlání. Je s ním spojeno vysychání sliznic, dýchací a trávicí potíže, ale například i potíže gynekologického rázu nebo časté průjmy.

Kromě vynechání či aspoň výrazného omezení takzvaných bílých jedů je možné podpořit organizmus také bylinkami. Na odhlenění výborně funguje šalvěj – ať už ji pijete, kloktáte či inhalujete. Výborné jsou také podběl, tymián a jitrocel. Čaj, který vám v tomto směru pomůže, připravíte také z divizny, slézu a petrklíče. Všechny tyto léčivky je dobré zařadit do zimního pitného režimu i jako prevenci. Více o významu sleziny v našem těle se dozvíte v zajímavém článku zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve