Škodí perlivá voda našemu tělu? Ukazuje se pravý opak

 Zdraví 
24. listopadu 2018 07:20 / Šárka Sokolská
  0
📷
6 fotografií v galerii
Možná, že i vy se vyhýbáte bublinkám v domnění, že škodí zdraví Shutterstock
Pít vodu s bublinkami či ne? O vodě sycené oxidem uhličitým koluje mnoho mýtů. A řadě z nich lidé stále věří. Které to jsou?

Lidské tělo je z velké části tvořeno z vody, a tak je jen logické, že čistá voda je pro nás tím nejpřirozenějším nápojem, a proto bychom ji měli pít nejčastěji. Někteří lidé si však stěžují, že jim obyčejná voda nechutná a snaží se ji nahradit aspoň vodou s bublinkami. Ale je to dobře nebo si tím škodí?

Nemá hydratační účinky

První a velmi častý mýtus. Perlivá voda je sice tvořena bublinkami, tedy oxidem uhličitým, ale to nic nebrání v tom, aby tělo dokázalo absorbovat vlhkost. Podle jedné studie i u lidí po intenzivním tréninku dokázala sycená voda doplnit tekutiny stejně dobře jako ta obyčejná.

Bublinky a zuby

Když do vody přidáte oxid uhličitý, vyrobíte z vody velmi slabou kyselinu uhličitou a tím získá i obyčejná voda lehce kyselkavou chuť. Řada lidí si tak myslí, že právě kvůli obsahu kyseliny může sycená voda ničit zubní sklovinu. To je sice pravda, ale jen poloviční. Jednak byste museli vypít za den šest lahví sodovky, zkombinovat ji s dalšími kyselými pochutinami nebo džusy. A nebo si dopřávat pouze colové nápoje, které obsahují kyselinu fosforečnou, která skutečně poškozuje zuby. A nejenom ty. Více o tomto tématu jsme psali zde.

Bublinky brání hubnutí

Je pravda, že konzumace bublinek může vést k nadýmání, ale rozhodně ne k přibírání. Tedy pokud nebudete pít sladké sycené nápoje. Naopak, bublinky vám mohou pomoci v hubnutí. Pokud vypijete vodu s bublinkami na lačný žaludek, budete se cítit plní. A čím plnější se cítíte, tím méně je pravděpodobné, že podlehnete bezduchému žvýkání a sníte, na co přijdete.

Bublinky a pálení žáhy

Ano, to je pravda. Sycené nápoje mohou způsobit vzkypění žaludečních šťáv a tedy zavinit i pálení žáhy. To znamená, že pokud jste k pálení žáhy náchylní, měli byste zůstat u čisté vody. Zejména, pokud zapíjíte jídlo.

Pomáhá srdci

Podle posledních studií se ukazuje, že sycená voda může zlepšit zdraví srdce. Podle nich pití sycené neslazené vody snižuje „špatný“ cholesterol a zánětlivé markery a hladinu cukru v krvi. Navíc se údajně zvyšuje hladina „dobrého“ cholesterolu. Podle dalších průzkumů bylo o 35 procent nižší riziko vzniku srdečních onemocnění u těch osob, které pily perlivou vodu. Takže si klidně otevřete svou oblíbenou sodovku a s chutí si ji dopřejte.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47