Znáte hejka? Je to dravec, který významně pomáhá při hubnutí

Hejka můžete upravit na mnoho způsobů
📷
Další 3 fotografie v galerii
 Zdraví 
26. listopadu 2018 17:42 / Depositphotos
  0   1
Věříme, že ryby pravidelně zařazujete do svého jídelníčku. Nechcete-li se omezovat jen na rybí prsty a podobné rychlovky, zkuste změnu. Dnes vám představíme rybu, která je zdravější než ostatní.

A jak je to možné? Podle jednoho chlapečka ze školní družiny přece proto, že se tato ryba živí jinými rybami.

Malý dravec z Atlantiku

Ano, štikozubec obecný, známý také jako mořská štika nebo jen hejk, je štíhlá dravá ryba, která loví jiné menší ryby. Doma je v Atlantiku, Černém a Středozemním moři. Tvarem těla připomíná štiku, což mu před staletími vysloužilo latinské jméno maris lucius neboli mořská štika. Odtud již bylo blízko k současnému rodovému pojmenování Merluccius.

Zázrak jménem hejk

Pokud si hejk ještě nenašel cestu do vašich pánví a trub, tak mu ji ukažte. A pěkně ho proložte solí a citronem. Hejk má totiž několik předností, které by vám mohly zajímat. Jednak má chutné bílé maso, jednak se snadno filetuje a pak, a to vás bude zajímat zřejmě nejvíc, neobsahuje kosti. Pokud si koupíte kuchaného hejka, který se nejčastěji prodává bez hlavy a ocasu, snadno z něj vyndáte páteř a k ní přináležící kosti a tím rybu dokonale vykostíte. Proto si hejka zamilují i děti.

Hubnete? Jezte hejka

Hejk má, jak jsme již zmínili, dietní maso. Ve 100 gramech má jen 2 gramy tuku, kdežto mečoun, pražma mebo kapr dvakrát tolik, a například sleď, makrela, úhoř nebo losos dokonce mezi 10 až 14 gramy tuku ve 100 gramech masa. Hejk má také vysoký obsah bílkovin, a to 19 gramů ve 100 gramech masa, je zdrojem jódu či prospěšných omega 3 nenasycených mastných kyselin.

V jednoduchosti je síla

Maso hejka je téměř bez tuku, proto se hodí při redukčních dietách. A upravit jej můžete na všechny myslitelné způsoby přípravy: na filety, rybí špízy či fondue. Hejka lze grilovat, zapékat, udit i nakládat, takže můžete doslova hubnout s chutí.

A když tuhle vynikající pochoutku doplníte ještě správným pohybem, výsledek bude famózní. Inspiraci můžete najít v našem článku zde.

Veronika Prášilová | inStory.cz
Komentáře
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Cestování

Skiareál ve Špindlu se chystá na letošní první lyžovačku. První sjezdovky otevře už v pátek 13....

Dům a zahrada

Rýži nemusíte jen jíst. Jak vám v domácnosti ještě poslouží?

Bydlení

Voňavé kouzlo českých Vánoc. Vyrobte si domácí purpuru

Zavřít reklamu