Úžasná úprava cuket, po kterých vaše chuťové pohárky zaplesají

 Recepty 
21. července 2019 11:35 / Jitka Jahodová
  1
📷
9 fotografií v galerii
Spojení cukety, kopru a tvarohu je lahodné Shutterstock
Léto je v plném proudu a my sbíráme na zahrádkách chutné sezónní plody, které dokážou příjemně oživit naše jídelníčky. K mimořádně oblíbené zelenině patří cuketa. Nejen že je velmi zdravá, ale je ideální i k redukci váhy.

Cuketu můžete připravit na mnoho způsobů a my vám představíme tři možnosti její variabilní úpravy. Připravte si nadýchané placky s tvarohem, křupavé cuketové chipsy a osvěžující cuketovou polévku. 

Cuketové placky s tvarohem - kombinace, která vás okouzlí

Spojení tvarohu a cukety je opravdu výborné. Když k tomu ještě přidáte koprový dresink, jde opravdu o vynikající kombinaci. Kromě toho tyto placky nejsou tak těžké pro žaludek jako klasické cuketové placky. Zkuste tedy tuto odlehčenější verzi a určitě neprohloupíte.

Cuketové placky

Co budete potřebovat?

  • 800 g cukety
  • 250 g polohrubé mouky
  • 2 cibule
  • 2 vejce
  • 1 lžíce prášku do pečiva
  • 200 g tvrdého tvarohu
  • petrželku, kopr
  • sůl
  • olej

Ingredience na dresink

  • 200 g zakysané smetany
  • 2 - 3 stroužky česneku
  • kopr

Postup

V první řadě je třeba si připravit cuketu, očistit ji, lžičkou vydlabat vnitřek a nastrouhat. Mladé a malé cukety lze očištěné nastrouhat celé. Posolenou cuketu nechte zhruba 20 minut odstát, abyste mohli odstranit přebytečnou vodu.

Cibuli, petrželku i kopr nakrájejte nadrobno. Dále si nastrouhejte tvaroh, rozmíchejte vajíčka a naváženou mouku smíchejte s práškem do pečiva. Všechny ingredience důkladně smíchejte, aby vzniklo hustší těsto a dle chuti osolte. Na pánvi nechte rozehřát olej, do kterého lžící dávkujte placky. Osmažte dozlatova a po vyjmutí z pánve nechte placky okapat na papírové utěrce.

Hotové placky je ideální podávat s osvěžujícím dresinkem, který připravíte tak, že kysanou smetanu smícháte s prolisovaným česnekem, nakrájeným koprem a podle chuti přisolíme.

Cuketové chipsy - zdravá pochoutka

Skvělá křupavá dobrota je mnohem zdravější alternativou klasických bramborových chipsů. Tak si je tedy s chutí a bez výčitek svědomí dopřejte. Ani jejich příprava není komplikovaná.

Co budete potřebovat?

  • 2 ks cukety (menší kusy)
  • 30 g strouhaného parmezánu
  • olej
  • sůl
  • pepř

Postup

Cukety po umytí nakrájejte i se slupkou na tenké plátky. Ideální jsou mladé menší cukety. Nakrájené plátky nechte trochu odležet a papírovými ubrousky z nich odsajte přebytečnou vodu. Připravte si plech vyložený pečícím papírem, který potřete olejem. Něj pak vedle sebe ukládejte posolené a okořeněné plátky cukety. Ty ještě potřete svrchu olejem. Pečte v rozehřáté troubě na 190 - 200 ° C zhruba 20 minut, dokud nebudou čipsy zlatohnědé. Ještě horké čipsy zasypte parmazánem. 

Cuketová polévka - osvěžení do letních dnů

Jednoduchý a rychlý recept na osvěžující letní polévku.

Co budete potřebovat?

  • 1 střední cuketu
  • lžíci nesekaného česneku
  • hrst lístků bazalky
  • 750 ml vývaru
  • 60 ml smetany (nemusí být)
  • hrst hladkolisté petrželky
  • 50g nastrouhaného parmazánu
  • olivový olej, pepř, sůl

Cukety pokrájejte na malé kousky a na středním plamenu do zlatova opečte spolu s prolisovaným česnekem a bazalkou. Zalijte vývarem a vařte osm minut. Čtvrtinu polévky odeberte a rozmixujte do hladka. Poté vraťte do hrnce a vmíchejte smetanu, petrželku a osolte. Při podávání posypte parmazánem a ozdobte lístky bazalky.

Další oblíbený recept z cuket jsou cuketové špagety. Je to skvělá náhrada těstovin, po které zhubnete raz dva

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47