Úrazy na sněhu a ledu jsou teď časté. Dlouhodobá lečba v klidu na lůžku se ale může vymstít

 Zdraví 
06. února 2019 06:17 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
V zimě není o zlomeniny a další úrazy nouze Shutterstock
Letošní zimu není nouze ani o sníh, ani o led. A s tím souvisejí i častější úrazy. S nimi si lidé obvykle spojují nutnost ležet v klidu v posteli a odpočívat. Jenže čím déle budou zranění otálet s rehabilitací, tím složitější návrat ke zdravému pohybu je čeká.

V souvislosti s úrazy mají odborníci jasno. Účinná je brzká pomoc fyzioterapeuta. Ta dokáže zkrátit léčbu zlomenin a poškozených vazů na polovinu, eliminuje riziko operace i trvalých následků a dokáže zbavit bolesti do pár dnů.

Vyčkávat se nevyplatí

Nejčastějšími zimními úrazy jsou zlomeniny a výrony kotníků. Pacienta pak obvykle čeká kolečko po lékařích a než získá předpis na rehabilitace a objedná se k odborníkovi, obvykle uplyne i několik týdnů. Jenže právě tato časová prodleva bývá mnohdy problém. Po celou tu dobu už totiž zraněný mohl pracovat s fyzioterapeutem, což by mu umožnilo rychlejší návrat do běžného života.

Například pacient se znehybněnou končetinou se může okamžitě po zranění věnovat takzvaným izometrickým cvikům, které napomáhají tvorbě kostní tkáně a zabraňují svalové ztrátě způsobené nečinností. Pacient s vyvrtnutým kotníkem se může podrobit terapii s užitím fokusované rázové vlny, která urychluje hojení na buněčné úrovni, a podobně.

Sádra nemusí být nutností

Klasickým zraněním, které může a nemusí otrávit život na týdny až měsíce, je vyvrtnutý kotník, většinou doprovázený pohmožděnými či natrženými vazy a velkou bolestivostí. Pacient, který přijde na rehabilitaci po sejmutí sádry, tedy tři až čtyři týdny po úrazu, trpí velkým otokem kotníku až po prsty a doznívající modřinou. Tkáně má po fixaci ztuhlé a vinou otoku je kotník málo pohyblivý. Jeho stav je takový, že se délka následné rehabilitace prodlouží až o další čtyři týdny.

Když ale pacient vyhledá pomoc fyzioterapeuta hned v den úrazu, terapie fokusovanou rázovou vlnou urychlí okamžité hojení kotníku na buněčné úrovni, předejde otoku i modřině nebo je minimalizuje a může volit fixaci ortézou nebo kinesiotapem. Do jednoho až dvou týdnů je pacient schopný došlápnout a kotník zatížit. A jelikož nevznikl otok, není třeba ani klasická fyzioterapie na rozhýbání. Okamžitou rehabilitaci je vhodné zahájit nejen u zlomenin nebo vyvrtnutém kotníku, ale i poškozených vazů a kloubů po pádu na ledu či sněhu, naraženin a zhmožděnin, blokády svalů či chronických bolestí. O tom, jak u dětí rozeznat zlomeninu lebky, jsme psali zde.

Jak vyzrát na chronické a akutní bolesti

Podle Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky bylo v roce 2017 k léčbě svalové a kosterní nemoci nově přijato 1 637 478 pacientů, což oproti 1 540 327 pacientům v roce 2016 znamená meziroční nárůst o více než šest procent a oproti 1 454 901 pacientům v roce 2007 až 13procentní nárůst v posledních deseti letech. Problémem ale je, že i při chronických problémech lidé pomoc fyzioterapeuta vyhledávají, až když je nejhůř, respektive jim hrozí operace, a zdravotní komplikace se nejen v případě pohybového aparátu prohlubují.

Přitom i roky neřešené chronické bolesti se lze pomocí fyzioterapie zbavit. Od pacienta to ale vyžaduje notnou dávku trpělivosti. Pacient musí s fyzioterapeutem spolupracovat a dbát na jeho doporučení i mimo ordinaci. Bolest lze pomocí fyzioterapie odbourat do několika dnů, pokud však člověk nezmění příčinu ve svém životě, brzy se zase vrátí.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve