Lupénka je nemoc mnoha tváří, která vás může ohrozit i na životě

 Zdraví 
04. února 2019 11:11 / Gabriela Simenonová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Lupénka je autoimunitní onemocnění, za které mohou převážně geny Shutterstock
Lidem, kteří trpí nejtěžší formou psoriázy, tedy lupénkou, může jejich onemocnění nevratně ovlivnit celý život. Těžká forma tohoto onemocnění dokáže skutečně změnit snad každou oblast lidského života a v krajních případech i ohrozit na životě.

Závažné formy lupénky, ačkoliv nejsou příliš časté, dokážou postiženým značně zkomplikovat život. Ale i lehká neléčená lupénka má svá rizika.

Jak se lupénka projevuje?

Lupénka je chronické autoimunitní onemocnění kůže, které má řadu forem, od mírných až po velmi závažné doprovázené řadou komplikací. Nejběžnější a méně závažnou formu představuje ložisková lupénka s nachovými až rudými, ostře ohraničenými kožními ložisky. I běžná forma ale může být při nedostatečné péči o pokožku doprovázena řadou komplikací. Praskliny a trhliny v oblasti ložisek se totiž mohou snadno infikovat.

Jak vzniká a co ji ovlivňuje?

Je několik faktorů, které mohou projevy onemocnění významněji ovlivňovat:

  • Patří k nim třeba podnebí. Je prokázáno, že chladné a suché počasí lupénku zhoršuje.
  • Dalším faktorem je stres. Stavy úzkosti často způsobují zhoršení choroby.
  • Stejně působí i poranění kůže, kožní infekce nebo užívání některých léků.

Přesné příčiny vzniku lupénky nejsou dosud známé. S jistotou lze říct, že není nakažlivá, nepřenáší se kontaktem a zřejmě za ni mohou geny. Dokládá to častější výskyt lupénky v rodinách některých nemocných. 

Kdy je lupénka nebezpečná?

Nepříliš často se mohou objevit i těžké formy lupénky. Jde o dva typy.

Pustulózní forma

Vyznačuje se výsevem hnisavých puchýřků, které jsou buď soustředěny do oblasti dlaní a plosek, nebo se objevují po celém těle. Výsev puchýřků často doprovází horečky, zimnice, třesavka, svalová slabost, únava a úporné svědění. Puchýřky jsou naplněné mléčně zkaleným obsahem, postupně praskají a mohou se stát vstupní branou pro infekci.

Erytrodermická forma

Ta se projevuje zarudnutím kůže, jež vypadá jako spálení. Současně dochází k odlupování kůže v cárech, nesnesitelnému svědění a výrazným bolestem. Jde o velmi závažné, život ohrožující onemocnění. Ztráta velké části kožního krytí znamená, že kůže není schopna plnit své obvyklé funkce – udržovat stálou tělesnou teplotu a chránit organismus proti infekci z vnějšího prostředí. 

Léčba

Léčba lupénky se odvíjí od její formy a konkrétních projevů. Bohužel ji zatím nelze zcela vyléčit. Používání doporučených přípravků může pouze zmírnit její projevy. K léčebným postupům patří aplikace mastí na kůži, fototerapie a užívání celkově působících léků. V případě těžších forem je často nutný pobyt na lůžku v nemocnici. 

Je možné se lupénce vyhnout?

Lupénka je pravděpodobně dědičné onemocnění při jejímž vzniku může hrát rozhodující úlohu váš imunitní systém. Proto dodržujte zásady zdravého životního stylu, nekuřte a omezte i konzumaci alkoholu. Uvědomte si, že kůže je zrcadlem zdraví celého vašeho organismu. (Dále čtěte: Trápí vás lupy? Může jít i o mnohem vážnější onemocnění).

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47