Podle jakých vlastností vybrat dobrou kávu? Záleží také na tom, jakou chuť preferujete

 Ostatní 
02. února 2019 06:20 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Káva je druhou největší světovou komoditou Depositphotos
Káva je mezi lidmi velmi oblíbený nápoj, někteří si šálek této pochoutky dopřávají i několikrát denně. Její krásné vůni se často nedá odolat. Vynikající kávu si nemusíte dopřát jen v dobré kavárně, ale i doma. Chce to jen vědět, jakou kávu si vybrat.

Existují v podstatě dva hlavní druhy kávy, a to Arabica a Robusta. Ty se od sebe velmi liší už jako rostlinky, protože Coffea Arabica má menší květy a pěstuje se ve vyšších nadmořských výškách (až 2 200 m n. m.). Oproti tomu Coffea Canephora (Robusta) je rostlinou, která se pěstuje převážně v nížinách, obvykle do 800 m n. m.

Robusta vs. Arabica

Hlavními rozdíly mezi těmito druhy kávy jsou především jejich chuť a obsah kofeinu. Robusta má podstatně vyšší obsah kofeinu, a to až 3,5 %, oproti tomu Arabica obsahuje maximálně 1,7 % a její chuť je spíše kyselejší.

Podle čeho vybrat dobrou kávu

Vybrat si v obchodě dobrou kávu, není vždy úplně jednoduché. Podle jakých vlastností je tedy dobré vybírat?

  • Podle chuti - Robusta je hořká, Arabica kyselá.
  • Podle poměru Arabicy a Robusty ve směsi.
  • Způsobu přípravy (každý vyžaduje jiný druh kávy).
  • Oblasti pěstování.
  • Způsobu sklizně.

Podle odborníků účinkuje káva na lidský organismus v dobrém i špatném slova smyslu. O tom, co káva způsobuje v našem těle, jsme psali zde.

Káva Arabica

Existují tři základní druhy kávovníku – Arabica, Robusta a Liberica. Arabica je náročnější na pěstování a sklizeň. Je proto dražší, ale zato kvalitnější, jemnější a s nižším obsahem kofeinu. Je také aromatičtější než Robusta a méně hořká. Jste-li gurmány, sáhněte po Arabice, za chuťový zážitek si ovšem připlatíte.

Káva Robusta

Robusta obsahuje 2 až 3krát více kofeinu než Arabica, je silnější a tmavší. Káva, kterou si kupujete, je většinou směsí Arabicy a Robusty. Jejich poměr určuje množství kofeinu, jemnost chuti a výslednou cenu.

Káva Liberica

Káva Liberica se pěstuje pouze v západní Africe a Malajsii a poptávka po této kávě je velmi malá. Má výrazně hořkou chuť a co se týká kvality, je považována za spíše podprůměrnou.

Káva podle kvality a způsobu zpracování

  • fair trade
  • bio
  • zrnková
  • mletá
  • porcovaná
  • instantní
  • bezkofeinová

Fair trade káva

Označení Fair trade, tedy „spravedlivý obchod“, získává dnes na značné popularitě. Fair trade je nyní značkou, která dává pěstitelům z rozvojových zemí šanci vymanit se z chudoby a bídy.

Bio káva

Nejenom v zemích západní Evropy jsou biopotraviny středem zájmu, ale získávají si značnou oblibu i v Čechách. Snahou nejrůznějších kampaní ekologických firem je přesvědčit nás, že by se biopotraviny měly stát běžnou součástí našeho života – součástí zdravého životního stylu.

Instantní káva

Byla vynalezena koncem 19. století, ale rozšíření se dočkala až za první světové války, a to díky vojákům na frontě, kde byla káva součástí jídla pro armádu. První rozmach prodeje přišel roku 1938 až s označením Nescafé, které je používáno dodnes. Kvalita instantních káv stále stoupá, takže dnes je možné připravit celkem chutný nápoj přibližující se chutí klasické kávě.

Bezkofeinová káva

Káva bez kofeinu se podílí pouhými 10 % na světové spotřebě kávy. Názory na ni se různí a je jasné, že milovníkům zrnkové kávy ani moc chutnat nemůže, má totiž zcela nesrovnatelnou chuť s kávou kofeinovou. Odstraněním kofeinu se zároveň z kávy odstraní i chuťové a aromatické složky. Dále většina bezkofeinových káv obsahuje větší množství chemických příměsí a nepřírodních látek.

Příprava kávy

Pro mnohé je rituálem nejen samotné pití kávy, ale i její příprava. Existuje řada způsobů a jejich obliba se často liší kulturu od kultury, ale i zem od země. Mezi nejčastější patří filtrovaná káva (dripper), espresso, vacuum pot, aeropress, cafeteria (french press), mocca press, instantní káva nebo turecká mocca připravovaná v džezvě. V Česku a na Slovensku se stále pije také tzv. turecká káva, která se ovšem od té připravované v Turecku značně liší.

Espresso

Máte-li nejraději čerstvou kávu s koncentrovanou vůní a chutí, je pro vás ideální espresso. Zvolte zrnkovou kávu, kterou si před přípravou sami umelete. S elektrickým mlýnkem na kávu je to otázka pár vteřin.

  • Hmotnost porce mleté kávy je 7 g ± 0,5.
  • Výstupní teplota vody z kávovaru je 88 °C ± 2 °C.
  • Teplota nápoje v šálku je 67 °C ± 3 °C.
  • Vstupní tlak vody je 9 bar ± 1.
  • Doba extrakce je 25 sekund ± 2,5 sekundy.
  • Objem nápoje v šálku včetně cremy je 30 ml ± 2,5 ml.

Překapávaná káva

Máte-li raději silnější kávu, bude vám vyhovovat překapávaná káva, která obsahuje více kofeinu. Výhodou překapávačů je také větší množství šálků, které lze připravit najednou – až 14. Tolik šálků kávy vám žádný přístroj na výrobu espressa nepřipraví.

Mletí a uchovávání kávy

Každý způsob přípravy kávy vyžaduje i jinak umleté zrno. Většina mlýnků na kávu nabízí možnost nastavit si hrubost mletí. Zrnka melte těsně před přípravou, protože mletá káva do 15 minut po umletí ztrácí své aroma.

Pro uchování kvality kávy je důležité také její správné skladování. Kávu uložte do dobře těsnící dózy (nejlépe z porcelánu, kameniny, tmavého skla či oceli) na tmavé a chladné místo (např. lednice).

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve