Jak poznat, že vás přepadl záchvat paniky a jak se zachovat?

 Zdraví 
03. února 2019 17:16 / Eva Vogelová
  1
📷
5 fotografií v galerii
S panickou atakou můžete bojovat i sami  Shutterstock
Panický záchvat může přijít, aniž by ho člověk čekal. Trvá většinou několik minut. Po dosažení svého maxima pomalu odeznívá, ale úzkost může přetrvávat ještě několik hodin. Ataky se během jednoho dne mohou opakovat ještě několikrát. Jak si pomůžete vlastními silami, když vás panická ataka nečekaně překvapí?

Záchvat paniky se vyznačuje kombinací několika fyzických a psychických projevů. Nejtypičtější jsou zrychlené bušení srdce, hyperventilace, závratě, návaly horka, třes, zvracení, mravenčení končetin, bolest na hrudi, ztráta sebekontroly, intenzivní strach ze smrti a ze zbláznění. Jde o jeden z nejnepříjemnějších stavů, jaký člověk za svůj život vůbec může prožít.

Pokud se vám ataky opakují často, patrně už máte zaděláno na panickou poruchu, kterou byste měli řešit s odborníky. V každém případě své ataky můžete různými způsoby opakovaně zmírňovat. Nezaručíme vám, že u vás budou fungovat na sto procent, protože každý člověk je individuální.

Odveďte svoji pozornost jiným směrem

Když vás přepadne záchvat paniky, soustředíte většinou veškerou svoji pozornost jen na něj. Bojíte se, že omdlíte, ztratíte nad sebou kontrolu nebo umřete. Tímto způsobem si svoji panickou ataku ještě zhoršujete a váš už tak velký strach se neustále stupňuje. Uvědomte si, že záchvat paniky má psychický původ, infarkt vás během něj nepotká.

Dostaňte se do bezpečného místa, kde nebude spousta lidí. V MHD svoji paniku rozhodně neutěšíte, jde o jedno z nejčastějších prostředí, kde lidem panická ataka vzniká. Poté si snažte vzpomenout na ty nejkrásnější věci, co vás v životě potkaly. Pokud si tyto myšlenky nedokážete udržet, zahrajte si na mobilním telefonu svoji oblíbenou hru nebo si zapněte muziku. Soustřeďte se na danou činnost a vyčkejte chvíli, až panická ataka sama začne odcházet.

Zklidněte svůj dech

Při hyperventilaci dýcháte zrychleně a máte pocit, že se nemůžete dostatečně nadechnout. Nepanikařte, protože tímto způsobem se rozhodně neudusíte. Stačí si to uvědomit a uklidnit svůj dech. Při hyperventilaci ze sebe ve velkém množství vypouštíte oxid uhličitý, a proto ho musíte nabrat zpátky.

Všude, kam jdete, s sebou noste malý papírový nebo igelitový sáček. Ve chvíli, kdy vás přepadne záchvat paniky, pevně ho semkněte kolem úst a dýchejte do něj. Získáte z něj oxid uhličitý, který do sáčku sami nadýcháte. Poté by se váš dech měl trochu zklidnit. O tom, jaké potraviny vám mohou pomoci v boji proti stresu, jsme psali zde.

Uzemněte se

Záchvat paniky často způsobuje, že se vám vaše tělo vymkne kontrole a začne si s vámi dělat, co chce. Třesy, zrychlené bušení srdce nebo závratě nemůžete zcela ovládnout. Poté přichází strach z toho, že spadnete a stane se vám něco dalšího. Z toho důvodu si raději lehněte na zem.

Nezáleží na tom, že jste nestihli dorazit domů, ale nacházíte se právě třeba v parku. Důležité je, abyste měli kontakt se zemí a věděli, že nic dalšího se vám nemůže stát. Nejlepší by bylo, kdyby s vámi někdo byl a uklidňoval vás, abyste věděli, že na to nejste sami.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47