Jedna autosedačka dítěti stačit nebude. Jejich počet lze snížit správným výběrem

 Děti 
04. února 2019 09:09 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Autosedačku je třeba vybírat s rozvahou Depositphotos
Pokud se vám narodí dítě a máte auto, bez autosedačky se neobejdete. A s jednou si rozhodně nevystačíte. Hodně záleží na tom, jaké typy vyberete. Vhodným výběrem totiž můžete počet autosedaček eliminovat.

Podle zákona platí, že dítě do výšky 150 cm a do 36 kg váhy musí při jízdě autem sedět v autosedačce. Univerzální autosedačka, která by s dítětem rostla po celou dobu, bohužel neexistuje. A tak rodičům nezbývá nic jiného, než vynaložit nemalé peníze hned do několika velikostí sedaček. Když ale zvolíte správné typy, můžete jejich počet snížit.

Existuje pět kategorií

V zásadě je na výběr pět různých kategorií autosedaček. Většina dnešních autosedaček splňuje bezpečnostní standard ECE R44/04 (případně ECE R44/03). Pro ujištění, že ho autosedačka skutečně splňuje, hledejte na konstrukci oranžový štítek. Z něj mimo jiné vyčtete, jakým způsobem se sedačka upíná k sedadlům nebo pro jak velké dítě je vhodná.

Kategorie 0 - je určena pro děti s váhou od 0 do 10 kilogramů. Obecně platí, že by měla dítěti vydržet od narození do zhruba devíti měsíců. Záleží ale na velikosti batolete.

Kategorie 0+ - poslouží dětem od 0 do 13 kilogramů. Je koncipována tak, že by v ní dítě mohlo být od narození do jednoho roku věku.

Kategorie I - tato kategorie je určena dětem o váze 9 až 18 kilogramů. Co se týká věku, mohou v ní sedět děti od přibližně jednoho roku do čtyř let věku.

Kategorie II - u této kategorie výrobci počítají, že ji mohou využívat děti o hmotnosti 15 až 25 kilogramů, což odpovídá 3 až 7 letům věku dítěte.

Kategorie III - sedačka poslouží dětem o váze 22 až 36 kilogramů. Využívají ji tak od zhruba 6 do 12 let.

Po směru i proti směru jízdy

Do kategorií 0 a 0+ patří tzv. vajíčka (skořepiny), která můžete využít i pro přenášení dítěte nebo upevnit na podvozek kočárku. Tyto autosedačky vždy instalujte proti směru jízdy, což je pro křehkou dětskou páteř bezpečnější. Pokud sedačku instalujete na přední sedadlo, deaktivujte airbag. Někdy je lepší sáhnout po sedačce 0+. Často totiž děti ze sedačky typu 0 vyrostou, ale protože ještě neumí samostatně sedět, jste pak nuceni na relativně krátkou přechodnou dobu pořizovat ještě právě sedačku typu 0+. A to vás pak stojí peníze navíc.

Sedačky z kategorií I, II a III instalujte ve směru jízdy.

Správná kombinace

Není vůbec nutné, abyste dítěti kupovali všech pět autosedaček, často to ani nejde, protože výrobci kategorie kombinují. Většina rodičů pořizuje tři autosedačky – první z kategorie 0/0+, druhou z kategorie I a třetí z kategorie II/III.

Jestliže vás limitují finance, vystačíte si i s dvěma autosedačkami – první z kategorie 0/0+/I a druhou z kategorie II/III. Další možností je kombinace kategorií 0/0+ a I/II/III.

V takovém případě je ale zásadní, aby autosedačka I/II/III měla nastavitelnou výšku opěrky hlavy nebo snímatelný potah, protože dítě v ní bude jezdit více než 10 let.

Ať už budete kupovat dvě nebo tři autosedačky, nikdy dítě nepřesazujte do větší příliš brzy. Čas na změnu nastává teprve ve chvíli, kdy dítě hlavou převyšuje horní okraj sedačky.

i-Size: novější a bezpečnější

Některé novější autosedačky z kategorií 0, 0+ a I splňují normu i-Size (R129), která existuje teprve od července 2013. Standardy ECE R44 i i-Size nyní platí současně, ale do budoucna se to změní a i-Size bude jediným platným standardem pro bezpečnost autosedaček.

i-Size na rozdíl od R44 nařizuje, aby dítě až do 15 měsíců věku cestovalo vždy proti směru jízdy. Crash testy dokazují, že tento způsob je k jeho páteři až 5× šetrnější než cestování ve směru jízdy. Odborníci na bezpečnost dokonce radí, aby dítě cestovalo proti směru jízdy až do 4 let věku, tedy do doby, než přesedlá na kategorii autosedaček II.

Současný systém ECE R44 přitom umožňuje posadit dítě ve směru jízdy už od váhy 9 kg, což odpovídá asi 9 měsícům věku.

Všechny autosedačky i-Size jsou navíc odolnější proti bočním nárazům a vždy je kotvíte pomocí jednoduchého systému ISOFIX, který nepřipouští variantu, že byste sedačku do auta ukotvili špatně.

ISOFIX zajišťuje bezpečí

ISOFIX je kotvící systém, při kterém autosedačku přicvaknete k jistícím bodům auta – vůbec přitom nevyužíváte bezpečnostní pásy. Tento systém je bezpečný a nehrozí při něm, že byste sedačku ukotvili špatně.

Autosedačky z kategorií 0 a 0+ systém ISOFIX nemají, pokud jej chcete použít, musíte si dokoupit i základnu. Jen si ověřte, zda je systém univerzální, respektive kompatibilní s vaším autem.

Sedačky bez ISOFIXU bývají levnější a kotvíte je klasickými bezpečnostními pásy. To je pohodlné v případě, že sedačku často vytahujete a zase nasazujete. Hrozí ale, že ji neukotvíte správně.

S příchodem normy i-Size už to bude jednodušší, protože všechny autosedačky i-Size mají systém ISOFIX kompatibilní se všemi novějšími auty.

Testy ADAC

Když máte vybranou velikost a kotvení, je na čase řešit bezpečnost. Pokud jste si vybrali autosedačku a chcete prověřit, zda je bezpečná, zkuste se podívat na testy ADAC. V Česku testuje bezpečnost autosedaček dTest.

Pomoci vám může i hodnocení ostatních kupujících. Doporučujeme však nekupovat autosedačku z druhé ruky, protože nikdy nevíte, zda není poškozená. Stejně tak autosedačku vyměňte v případě autonehody – byť na první pohled vypadá v pořádku, mikrotrhliny v konstrukci mohou snížit její bezpečnost.

Myslete i na detaily

Potah sedačky by měl být bavlněný, aby se v něm dítě nepotilo a nedostalo ekzém. Pokud máte autosedačku s vyměnitelným potahem, můžete si pořídit více potahů a ty dle potřeby měnit – na léto jsou skvělé ty chladivé.

Svou roli hraje i hmotnost autosedačky. 10kg konstrukce se v ruce rychle pronese, takže takovou si pořizujte jenom v případech, kdy sedačku nebudete moc často přenášet.

K autosedačce si dokupte i příslušenství. Třeba díky zpětným zrcátkům můžete své dítě během jízdy sledovat, zatímco s měkkými podložkami váš prcek zvládne i dlouhé cesty. O tom, na co myslet při výběru kočárku, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve