Bezmyšlenkovité půjčování peněz se nevyplácí. Vyvarujte se nejčastějších chyb

 Ostatní 
04. února 2019 13:41 / Marie Popelková
  0
📷
3 fotografie v galerii
Peníze je dobré si půjčovat s rozmyslem Depositphotos
Finanční gramotnost Čechů se sice rok od roku zlepšuje, pořád to ale není žádná sláva. V prvé řadě by si lidé měli uvědomit, že není půjčka jako půjčka a že ne každá půjčka je vhodná pro každého a na všechno. Podle odborníků na finance se lidé stále dopouštějí mnoha chyb.

Důležité je hlavně umět poznat, že na danou potřebu je vhodné si vzít půjčku. A jaká půjčka se hodí právě pro vás? Přinášíme nejčastější a největší chyby, které lidé dělají stále dokola, a jednoduché rady, která půjčka se na co hodí. S financemi totiž spousta lidí zachází hodně lehkovážně.

Podle statistik České národní banky spotřebitelské úvěry ke konci loňského září dosáhly výše 241 mld. Kč a oproti předchozímu roku se jedná o 0,6% nárůst. Navzdory vysoké zadluženosti Čechů není znalost lidí o právech a povinnostech spotřebitelů dostatečná, aby se předešlo nejčastějším chybám.

Zbytečné půjčky

Hlavní pravidlo zodpovědné půjčky zní: nesplácej věc déle, než ji užíváš. Samozřejmostí by tak mělo být nejen pečlivé zvážení, jestli danou věc opravdu nezbytně potřebujete, ale hlavně zda doba splácení není delší než životnost pořizované věci. Špatným příkladem je proto půjčka na aktuální spotřebu, která neznamená žádnou smysluplnou investici. Jedná se často o spotřebitelské půjčky na vánoční dárky nebo na dovolenou či věci jiného požitkářského charakteru. Naopak příkladem rozumného zadlužení může být hypotéční úvěr nebo úvěr na rekonstrukci bytu.

Půjčka na splátku půjčky

Další klasickou chybou je řetězení půjček. To je typickým příkladem nezdravého a nezvládnutého zadlužování a bez nadsázky lze říct, že je to doslova cesta do pekel. Lidé mají často tendenci snažit se naplánovat měsíční splátky do poslední koruny rozpočtu bez jakékoli finanční rezervy a neberou ohled na nečekané události. Každý měsíc pak žijí na hraně bankrotu. Při plánování výše měsíčních splátek je proto z dobrých důvodů nutné si nechat dostatečnou rychle přístupnou rezervu. A když už se do problémů se splácením člověk dostane, nejlepší je řešit vše otevřeně a co nejdříve přímo s bankou. Vytloukat klín klínem ale zcela jistě nikam nevede.

Pozor na šmejdy

Velkým rizikem z pohledu zadlužování jsou aktivity takzvaných šmejdů, kteří pomocí stále nových triků nevybíravě útočí zejména na lidi s nižší finanční gramotností a také na seniory. Ti se pak často zadlužují na mnoho let dopředu kvůli věcem, které nepotřebují a často směřují do dluhové pasti. Šmejdi se svými nekalými nabídkami obcházejí domácnosti, pořádají prezentační akce nebo své oběti obvolávají.

I když zákony nebo obecní vyhlášky se snaží jejich působení co nejvíce omezit, stále hledají nové cesty, jak vzbudit důvěru výhodného obchodu a vylákat na svých obětech podpis na smlouvě. A rozhodně nemusejí šmejdi jen nabízet předražené hrnce na vaření či deky, jako tomu bylo v minulosti. Novodobí šmejdi se například vydávají za pracovníky známých firem a nabízejí lidem úsporu na energiích. Od smlouvy lze pak ale odstoupit jen složitě a často až po zaplacení tučné pokuty.

Nevhodná forma úvěru

Dlouhodobě také platí, že Češi nevolí pro financování svých potřeb vhodnou formu úvěru. Obecně lze říci, že když peníze mají, tak je utrácejí. A to bez ohledu na fakt, z jakého zdroje peníze mají. Není tedy ojedinělé, když finance z dlouhodobé půjčky částečně používají pro financování běžných výdajů. Do jisté míry tento problém samozřejmě nevadí, ale často je zdrojem dlouhodobých problémů.

Nabídka spotřebitelských úvěrů na internetu je v současné době velmi široká a vybrat tak správný produkt zabere dost času. Mnoho lidí ale na peníze příliš spěchá a v zájmu rychlosti si odmítá porovnat výhody a nevýhody různých nabídek. Faktory, kterým by spotřebitelé měli věnovat pozornost, jsou RPSN, úroková sazba, poplatky, možnost předčasného splacení a možnost prodloužení splatnosti.

Dobrým pomocníkem jsou různé internetové kalkulačky a srovnávače. Díky nim získáte rychlý přehled o nabídce na trhu a všechny důležité informace najdete na jednom místě.

Nepřečtení smlouvy

Dnes není problém narazit na nabídku, která slibuje připsání půjčených peněz na váš účet třeba do 15 minut. Mějte ale vždy na paměti, že jakmile jde o peníze, vždy stojí za to investovat čas do přečtení veškerých smluv a dokumentů. Musíte si být jisti, že jste podmínky k půjčce dobře pochopili. Prozkoumáním smlouvy se můžete vyhnout mnoha nepříjemným překvapením a problémům, například v souvislosti s platbou v prodlení a následných poplatků.

V okamžiku podpisu smlouvy spotřebitel souhlasí se všemi body obsaženými v dokumentaci. Pokud si později finanční instituce účtuje další poplatky, se kterými jste se měli ve smlouvě seznámit, není možné se proti nim odvolat. Proto byste si měli dát při procházení smlouvy načas a v případě nejasností klást otázky. Tím předejdete nepříjemným následkům. O tom, jak si doma nastavit model hospodaření, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve