Jaké druhy ovoce a zeleniny byste neměli nikdy loupat

 Zdraví 
04. února 2020 08:15 / Eva Vogelová
  14
📷
6 fotografií v galerii
Mrkev se vyplatí sníst bez oloupání  Pexels
Většina lidí je zvyklá automaticky loupat některé druhy ovoce a zeleniny. To je však škoda. Ochudí se totiž o spoustu vitaminů a dalších prospěšných látek, které jsou obsažené v potravinách. Zjistěte, jaké konkrétní druhy ovoce a zeleniny je lepší vůbec neloupat.

Některé potraviny je nutné oloupat. Pomeranče, banány či mandarinky nemůžete jíst se slupkou. Existují však druhy ovoce a zeleniny, která stojí za to neloupat. Obsahují spoustu živin, které jsou prospěšné pro lidský organismus.

Jablka

Pro mnohé jedince je samozřejmost, že do jablka kousnou, aniž by si ho oloupali. Někteří si však slupku raději odstraňují, což je velká chyba. Slupka od jablka obsahuje spoustu minerálních látek. Najdete v nich velké množství fosforu, hořčíku i železa.

Jezením slupky doplňujete látky, které lidské tělo potřebuje. Navíc tím celkově posílíte svoji imunitu v obávaném chřipkovém období. Podobně jsou na tom hrušky. Ty byste také neměli loupat.

Brambory

Pro většinu lidí je loupání brambor otravná činnost. Máme pro vás dobrou zprávu. Odteď už je loupat nemusíte, jejich slupka totiž obsahuje velké množství vitaminů A, B, C a K. Najdete tam také vlákninu, zinek, fosfor, železo či hořčík.

Ať už plánujete brambory vařit či péct, rozhodně na nich nechte jejich slupku. Když je důkladně opláchnete a vyvaříte či upečete, nemusíte se bát, že by na nich zůstaly nějaké bakterie.

Okurka

Okurku důkladně umyjte, ale neloupejte. Platí to i tehdy, pokud ji chcete nakrájet či nastrouhat do salátu. Slupka z okurky obsahuje potřebné antioxidanty. Díky nim si posílíte imunitní systém. Ve slupkách okurek najdete velké množství vlákniny, která podporuje zdravé trávení. 

Mrkev

Pravidelné jezení mrkve ochrání váš zrak, protože obsahuje velké množství betakarotenu. Kromě toho posiluje paměť a podporuje soustředění. Ve slupce od mrkve se nachází fotochemikálie, které sníží riziko, že onemocníte rakovinou.

V mrkvi najdete i terpeny a polyfenoly, které pomohou váš organismus ochránit před potenciálním infarktem, diabetem a některými záněty.

Lilek

Konzumujete občas lilek? Možná to nevíte, ale slupky na něm klidně můžete ponechat. Nemusíte se bát, že by nebyla po tepelném zpracovaní k jídlu. Obsahuje fytonutrient, který zpomaluje stárnutí buněk. Dále čtěte: Dieta podle krevních skupin vás nadchne.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47