O vypracovaných břišních svalech sní snad každý. Pomůže vám k nim jeden cvik

 Zdraví 
03. února 2020 06:33 / Šárka Sokolská
  0
📷
6 fotografií v galerii
K pevným břišákům vám pomůže jeden jediný cvik Depositphotos
Takzvané prkno je cvik, který dokáže s tělem opravdové divy. Abyste viděli výsledky, musíte jej však provádět opravdu dobře.

Záda, břišní svaly, boky i hýždě. To vše drží vaše tělo pohromadě. Pokud tyto svaly pravidelně posilujete, chrání vás před úrazy a nejrůznějšími chronickými problémy, hlavně se zády. Tyto svaly přitom můžete posilovat pouhým jediným cvikem. Prknem nebo-li plankem. 

Pravidelnost je základ

Kdo chodí pravidelně do fitness center, ten ví, že bez práce nejsou koláče. A to ani vyrýsované svaly. Ty potřebují pravidelný trénink, jinak se plochého bříška skutečně nikdy nedočkáte. Plank má v tomto směru velkou výhodu. Můžete jej totiž bez problémů dělat prakticky kdekoliv. Doma, v práci, na dovolené. A stačí vám k tomu opravdu jenom pár minut.

Na loktech i na dlaních

Existuje několik druhů provedení prkna. Tím nejjednoduším, který by měli používat především začátečníci, je plank na dlaních, případně na loktech.

Jak na to

Klekněte si na podložku, dlaně jsou přímo pod rameny, od sebe na šíři ramen. Paže by měly být vědomě zatnuté. Ramena tlačte dolů a pocitově se odtlačujte i od dlaní. Hlava musí být v prodloužení páteře, ani v předklonu a ani v záklonu. Pohled směřujte mírně před sebe. Zpevněte celý střed těla, pozor na prohýbání v bedrech. Nohy jsou na špičkách, kolena propnutá, paty táhněte směrem za sebe. Stejné postavení těla platí i při pozici na loktech. Lokty jsou pod rameny, dlaně nekřižte ani nijak nespojujte. 

Na jedné ruce a noze

Jakmile zvládnete základní pozici, můžete zkusit malou obměnu. Skvěle tím zapojíte do práce i šikmé svaly břišní.

Jak na to

Jděte do planku na dlaních či loktech. Jakmile jste v této pozici, natáhněte před sebe jednu ruku. Po chvíli paže vystřídejte. Je vám to málo? Pak k natažené ruce přidejte i protilehlou nohu. 

Do vzpažení a stranou

Pokud už se cítíte dostatečně natrénovaní, můžete zkusit jednu z náročnějších obměn. Opět to bude chtít trochu trénink, než cvik zvládnete.

Jak na to

Jděte do pozice prkna na dlaních a rukama postupně přecházejte do vzpažení tak daleko, dokud udržíte tělo v napětí a bez prohnutí beder. Kolena nechejte mírně pokrčená. Cvik posiluje hlavně břišní svalstvo, ramena a záda. Podobný cvik můžete zkusit i z prkna na loktech. Ruce postupně rozpažujte, kam až to půjde. Pokud budete trénovat pravidelně, věřte, že jednou skončíte v pozici s napnutými lokty.

Na šikmé

Tento cvik by měly absolvovat především ženy, které trápí špíčky na bocích, nebo-li držadla lásky. Opět máte na výběr mezi jednoduší a složitější variantou.

Jak na to

Opřete se o dlaň jedné ruky, která by měla směřovat kolmo k zemi. Druhá paže je vytažená směrem ke stropu a obě ruce tak tvoří jednu liniii. Chodilo jedné nohy opřete o vnější stranu. Nohy jsou nyní rovné a propnuté. Hlava v prodloužení páteře, je důležité ji nezalamovat, stejně jako tělo. Představte si, že jste opřeni o zeď, která vám nedovolí se pohnout. Začátečníci mohou horní nohu položit před spodní, aby získali více stability. Kdo si bude chtít dát ještě více zabrat, může naopak tu horní nohu zvednout kolmo vzhůru.

Jak dlouho

U prkna nepotřebujete strávit desítky minut jako u jiných cvičení. Z počátku vám stačí provádět cvik 30 sekund každý den a interval postupně protahovat. Takže jde skutečně o cvik, který můžete provádět i v práci. Máme pro vás i další cviky, které lze dělat přímo na kancelářské židli. Více na toto téma jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47