Akné je celosvětově nejčastější kožní choroba. Jak jej zmírnit a léčit

 Zdraví 
01. února 2020 16:54 / Hana Jordánová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Stále ale není bohužel jasné, proč někteří lidé akné trpí a jiní ne Depositphotos
Černé tečky, pupínky, boláky – věčný problém, který v určitém věku postihuje takřka celou populaci. Nejčastěji se vyskytují v dospívání, ale občas postihnou i dospělého. Častý projev, za který se však někteří dospívající stydí. Není vůbec za co. Tvorbu akné totiž nemůžeme ovlivnit.

Stále ale není bohužel jasné, proč někteří lidé akné trpí a jiní ne. Je to jedna z nejčastějších kožních chorob, jedná se o zánětlivé onemocnění mazových žláz a vlasových váčků podmíněné nadměrnou tvorbou mazu.

Akné je onemocnění kůže způsobené zvýšenou aktivitou mazových žlázek zejména v oblasti obličeje, šíje, zad a dekoltu. Dochází k ucpání pórů a vzniku nevzhledných pupínků. Souvisí s kolísáním hladin hormonů, proto se objevuje hlavně v období puberty, menstruace a jiných hormonálních změn. Tvorba mazu je závislá zejména na hormonálních vlivech.

Akné postihne téměř všechny mladistvé v období puberty, v některých případech ale přetrvává nebo se objeví v dospělosti. U geneticky predisponovaných jedinců je způsobeno hormonálně podmíněnou nadprodukcí mazu, změnami v mikrobiální flóře kůže a ucpáváním drobných vývodů mazových žlázek. Výsledkem je zánět mazové žlázky.

Některé typy akné mohou způsobovat také všudepřítomní roztoči. Proto je nutné udržovat povlečení v čistotě a postel po převlečení vysát výkonným vysavačem. Jestli máte ve své posteli roztoče, zjistíte zde.

Projevy

Projevuje se červenými, zarudlými pupínky, puchýřky s hnisavým obsahem, dokonce až hlubokými abscesy, po kterých mohou vzniknout různě nápadné a různě rozsáhlé jizvy v oblastech obličeje, ramen, zad a ve středu prsou. Postihuje obě pohlaví, většinou výrazněji chlapce.

Nejčastěji se objevuje během puberty v důsledku nárůstu produkce mužských hormonů, který probíhá u obou pohlaví. U každého jedince se objevuje jiný průběh i intenzita. Může se jednat o několik pupínků na obličeji, které rychle zmizí, nebo o vážnější formy akné, kdy se na pleti tvoří bolestivé boláky, po kterých mohou zůstat nevzhledné jizvy. U většiny lidí po dvacátém roce života vymizí, u některých bohužel přetrvá i do pozdního věku.

Jak akné zmírnit

  • Vyhýbejte se nadměrnému mytí, neboť pleť postižená akné je velmi citlivá. Nadměrné mytí nebo nešetrné tření záněty zhoršuje.
  • Chraňte se před sluncem! Vysoký ochranný sluneční faktor zaručuje, že škodlivé UV záření neproniká do pleti a nezhoršuje zánět. Na slunci tedy používejte kosmetické ochranné krémy s vysokým stupněm UV.
  • Svůj podíl mají i nesprávná strava, nadměrné pocení, nevhodné oblečení. Vyvarujte se mastných, sladkých a kořeněných jídel, volte správné oblečení s ohledem na roční období.
  • Doporučuje se vynechat mechanický peeling.
  • Pijte hodně vody a neslazených čajů, které vám pomohou zásobovat tělo důležitými minerály a vyloučit toxické látky.

Léčba

Nejčastější chybou je vymačkávání. V žádném případě si ani černé tečky, ani vřídky nevymačkávejte. Při vymačkávání komedonu vždy dojde k průniku jeho obsahu do podkoží, což vyvolá výraznější zánětlivou odpověď s delší dobou hojení. Častěji také vznikají jizvy a pozánětlivé pigmentace. Pokud vám vymáčknutí pupínků přeci jen nedá, pleť nejprve napařte, aby se otevřely póry, pupínek zmáčkněte a následně naneste krém s dezinfekčním účinkem.

Léčí se používáním speciálních místních přípravků pro čištění kůže, léčivy s antimikrobiálním a antibiotickým účinkem. Příznivý vliv mají doplňky stravy např. s obsahem zinku nebo laktoferinu. V těžších případech se užívají perorálně deriváty vitaminu A (retinoidy).

Při léčbě akné je důležitá nejen správná volba léčivých prostředků, ale také pravidelná péče o pleť, dodržování režimových opatření, dobrá spolupráce a trpělivost osoby s akné. Léčba akné je dlouhodobá. První viditelné výsledky léčby jsou patrné většinou až po měsíci a udržovací terapie může trvat i mnoho let.

Pleť pravidelně čistěte léčebnou kosmetikou pro problematickou pleť, která pomůže zbavit ji nadbytečného mazu, omezí množení bakterií a působí protizánětlivě. Těžší formy akné se léčí dle doporučení dermatologa. Neváhejte jej tedy v případě vyhledat – léky, které vám může nabídnout, jednak sníží tvorbu mazu a pak také zmírní zánětlivé projevy. Akné je nutné léčit v prvních lehčích fázích. Začněte pravidelnou péčí o pleť, kterou může doplnit v lékárně volně prodejnými prostředky. Předejdete tak vzniku těžších stádií, jehož následkem mohou být hluboké a těžko odstranitelné jizvy.

Jak akné léčily úspěšně naše babičky

Samozřejmě v první řadě bylinkami. Jelikož se jedná o záněty, blahodárně působí řepík, kopřiva, heřmánek, šalvěj, mateřídouška nebo zelený čaj. Z květů heřmánku si můžete připravit nálev, do kterého namáčejte obklady a ty přikládejte na postižená místa. Zelený čaj je vhodný nejen k obkladům, jeho pitím si pročistíte krev. Dále si můžete vyrobit směs na čaj, který budete užívat 4 týdny. Natrháte si mladé vrcholky natě z kopřivy a poloviční množství přesličky. Směs necháte louhovat v horké vodě. Čtvrtinu čaje vypijete ráno na lačno, zbytek odpoledne a večer.

Postižená místa můžeme mazat olejem s obsahem aloe nebo mateřídouškovým olejem.
Osvědčenou metodou, jak se zbavit pupínků přes noc, je namazat na pupínek zubní pastu a nechat ji působit, zatímco spíme. Pupínek se vysuší a zbledne.

Rozmačkejte banán, naneste na pleť a nechte působit 15 minut. Omyjte vodou, smíchejte s pár kapkami citronu. Hmotu naneste na pleť. Nechte působit 20 minut. Omyjte vodou.

Smíchejte 5 kapek éterického oleje se 2 lžícemi mandlového oleje. Tímto olejem potírejte akné dvakrát denně.

Když to fungovalo před lety, proč by to nefungovalo dnes? Zkuste to a dáte nám za pravdu.

Léčba akné je často dlouhý proces a samotné akné může vyvolávat psychologický stres. S něčím můžete začít již dnes: se změnou životního stylu, který je jednou z hlavních příčin tvorby akné. Pamatujte, že v boji s akné je extrémně důležité ošetřovat pleť pravidelně!

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod