Studie prokázala, že líbání funguje jako detektor při výběru partnera

 Vztahy 
31. ledna 2020 11:24 / Blanka Štiková
  0
📷
7 fotografií v galerii
Co vede jedince, kteří se poznávají, k polibkům?  Depositphotos
Přemýšleli jste někdy nad tím, proč se vlastně partneři líbají? Vášnivými polibky se nejvíce zahrnují nové páry. Ale proč tomu tak je a k čemu má vlastně líbání sloužit?

Studie poukázala na důvod, proč se noví partneři líbají. A zjistilo se, že má líbání mnohem větší význam než jen chvilkovou vášeň, jak by se mohli mnozí domnívat. Líbání rozhoduje o důležitých věcech.

Odkud se líbání vzalo

Kde se vůbec vzalo líbání? Teorií o vzniku líbání je mnoho. Někteří vědci nabízí vysvětlení, že se dávní lidští předci začali líbat zcela náhodou při vzájemném očichávání. Podle britského zoologa Desmonda Morrise je líbání pozůstatkem zvyku, kdy matky v určitých kulturách krmily své děti rozžvýkanou potravou z úst do úst. S další variantou vzniku líbání přišel také lékař a psycholog Sigmund Freud, jenž tvrdil, že je líbání vrozené, a že je to zcela přirozený instinkt, který vychází ze sacího reflexu kojenců. I dnes mnozí vědci potvrzují, že jde o instinktivní záležitost, která však závisí na odlišných způsobech chování, a to může být mimo jiné důvodem, proč se přibližně 650 milionů lidí nelíbá vůbec. Podle některých neurologů a sexuologů je líbání jednoduchou biologickou pomůckou pro výběr partnera.

Pravý důvod líbání

A co že tedy vede jedince, kteří se poznávají, k polibkům? Přesně to zkoumali vědci a přišli tomu na kloub. Proběhlo již několik studií zkoumajících líbání, tento výzkum však fakta ještě doplnil. Vědci zjistili, že líbání není jen hloupý pud, ale má své opodstatnění a když se líbáte, chováte se podle vědců naprosto přirozeně. Sami účastníci studie přiznali, že při námluvách polibky neslouží ani tak jako vzrušující akt, ale spíše jako detektor. Jak tento detektor funguje a jaký má smysl? Podle odborné studie, která byla provedena mezi tisíci mladými lidmi, jsou polibky důležitým detektorem při výběru partnera.

Zjistilo se, že líbání nejspíše pomáhá jedinci posoudit, zda je pro něj budoucí partner přijatelný. Lidé si tedy vybírají vhodný protějšek i na základě dojmu z polibku. Podle psychologů z univerzity Albany je pro lidi líbání natolik podstatné, že by mnozí (59 % mužů a 66 % žen) byli ochotni ukončit dokonce i slibně se vyvíjející vztah, a to jen kvůli tomu, že by líbání neprobíhalo dobře. Dost možná je to právě proto, že vám líbání napoví, zda s daným jedincem můžete vytvořit to nejlepší genetické partnerství.

Co se děje při líbání

Při prvních polibcích se často jedinci rozhodují, zda se budou s druhým vídat či nikoliv, a zda budou chtít s daným jedincem jen sex, vztah či založit rodinu. Ale co se děje v těle během tohoto intimního aktu? Jedinci si při líbání spolu se slinami vyměňují také zásadní fyziologické informace, během tohoto procesu se například také dozvíte, jaký je imunitní systém toho druhého. Geny v ústech mají totiž na svědomí to, že si podvědomě vybíráte někoho s jiným imunitním systémem. Jaký to má smysl? Relativně velký, neboť se právě tím zvyšuje šance na přežití vašich budoucích společných potomků.

Kam mizí polibky

Odůvodnění líbání by pak mohlo vysvětlovat, proč tohoto intimního aktu v dlouhodobých vztazích ubývá. Dost možná je to právě tím, že již byl splněn účel onoho aktu, a to zda je pro vás partner vhodný, a tak již odpadává důvod často se oddávat líbacím praktikám. Prý se dnešní dlouhodobé páry líbají spíše jen výjimečně, dává to smysl. Než byste tedy hledali důvod jinde, vzpomeňte si na tuto studii a neberte to tak, že by ve vašem vztahu opadla touha. Jistě pak budete mít lepší pocit.

Proč se líbat

Na druhou stranu, proč si líbání nedopřávat i nadále? Je to přeci jen příjemná činnost a navíc má i své výhody. Líbání je totiž prospěšné nejen pro váš vztah, ale také pro vaše zdraví. A čím? Během líbání se uvolňuje řada hormonů, které na váš organismus působí pozitivně. Které to jsou? Během líbání se uvolňuje například dopamin, který vám přináší příjemné pocity jako radost, serotonin se zase postará o dobrou náladu.

Líbání ale také snižuje hladinu kortizolu neboli stresového hormonu a zároveň se zvyšuje hladina oxytocinu známého jako hormon lásky, jež podporuje pocity blízkosti k danému člověku. Dále se uvolňuje i testosteron, který zvyšuje libido. Výhod je tedy nespočet, proto s líbáním nezahálejte. Dále čtěte: Oteplování klimatu ničí plodnost nejen u brouků, ale také u mužů.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47