Jaké vitaminy a minerály potřebuje ženské tělo, aby bylo zdravé a krásné

 Krása 
31. ledna 2020 06:24 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Ženské tělo potřebuje řadu vitaminů, aby správně fungovalo Depositphotos
Ženské tělo prochází během života různými náročnými obdobími. A právě z těchto důvodů potřebuje, aby mu ženy věnovaly také řádnou pozornost. Co přesně ženské tělo potřebuje, aby zůstalo co nejdéle zdravé a krásné?

Ženské tělo prochází opravdu specifickými obdobími. Nejprve přijde puberta, pak těhotenství, následuje menopauza. Všechna tato období vyžadují od těla zvýšenou potřebu vitaminů, minerálních látek a stopových prvků. Vzhledem k menstruaci, užívání antikoncepce či snaze skloubit mateřství s prací, by ženy měly dbát na dostatečný příjem mikroživin.

Nedostatek těch správných živin v těle pociťuje žena už v pubertě. Více než 85 procent všech dívek a žen nemá od 14. roku dostatečnou zásobu vitaminu D a kyseliny listové (vitamin B9). Během menstruace může navíc klesat hladina železa v krvi.

V těhotenství nebo naopak v období menopauzy zase chybí zejména vitaminy B, vitamin C a hořčík. Stopový prvek zinek rovněž hraje důležitou roli při tvorbě hormonů a často bývá doporučován jako doplněk při problémech s pokožkou.

Hlavně železo

Poruchy spánku a soustředění, únava, změny nálad nebo dokonce deprese, to jsou jen některé ze symptomů ukazujících na nedostatek železa, kterým trpí 10 až 20 procent všech žen. Důvodem je nejčastěji jeho úbytek v důsledku menstruace, špatného stravování či při nevhodných dietách. Často však tento problém zasahuje i vegetariánky a ženy s chronickým onemocněním žaludku nebo střev. Rovněž v těhotenství se nároky na železo ještě zvyšují.

Železo je potřeba doplňovat nejčastěji formou tablet, popřípadě přírodními preparáty z listů kari, které jsou lépe stravitelné.

Vitamin D

Vitamin D je spíše hormonem než vitaminem. Receptory pro vitamin D se nacházejí prakticky v celém těle a působí téměř na všechny tkáně a orgány. Vitamin D nepřispívá jen ke zdravým kostem, ale také reguluje imunitní systém.

Nedostatek vitaminu D vede kromě jiného ke zvýšené náchylnosti k infekčním onemocněním. Zejména během podzimních a zimních měsíců patří tento vitamin k nedostatkovému zboží v těle ženy.

Aby tělo stárnulo pomaleji

Aby ženské tělo stárnulo co nejpomaleji, potřebuje trochu podpory. Například
Koenzym Q10 chrání společně s vitaminy E a C buňky před vlivy okolního prostředí a předčasným stárnutím. Stejně tak vitamin A přispívá k ochraně pokožky a sliznic.

Zinek zase stimuluje buňky pokožky, podporuje růst vlasů a chrání před záněty.
Křemík pro změnu je důležitým prvkem pro kosti, chrupavky, pokožku, vlasy a nehty.

Omega-3 mastné kyseliny pomáhají proti zánětlivým projevům poškozujícím buňky, které vedou k předčasnému stárnutí pokožky. A v neposlední řadě je tu vitamin B7 známý jako biotin. Ten je rozpustný ve vodě a je důležitý zejména pro zdravou pokožku, vlasy a nehty. Ve stravě se biotin nachází například v játrech, neloupané rýži, sójových bobech, žloutku, ovesných vločkách, špenátu, čočce nebo v ořeších. Dále čtěte: I v koupelně se můžete rozmazlovat bylinkami. Mají blahodárný vliv.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod