Zkuste recept krásy Japonek. Rýžovou vodu si můžete připravit i doma

 Krása 
02. srpna 2019 08:21 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Rýžová voda dodá vlasům lesk a pleti mladistvý vzhled Depositphotos
Rýže je skvělá nejenom na talíři. Rýžová voda umí zázraky nejen s pletí, ale také s vlasy. A můžete si ji snadno připravit i doma.

Na rýžovou vodu nedají dopustit japonské ženy stovky let. Rýže totiž obsahuje inositol, což je unikátní vitamin skupiny B, který pomáhá zlepšit zdraví pleti, podporuje krevní oběh a stimuluje regeneraci. Rýžová voda je v podstatě mléčně bílý roztok, který získáte po namáčení nebo vaření rýže či jejím kvašení.

Krásné vlasy i pleť

Výhodou rýžové vody je to, že na ni můžete použít prakticky jakýkoliv druh rýže. Pokud vodu použijete na vlasy jako poslední oplach, dodáte vlasům cenné výživné látky. Díky nim budete mít krásnou, lesklou a zdravou hřívu. Navíc je to i skvělá prevence proti lupům. Pokud vás trápí zašedlá pleť, pigmentové skvrny nebo akné, rýžová voda vám pomůže místo pleťové vody. Po odlíčení ji naneste na tampónek a pak s ní dočistěte pleť, anebo opět použijte rýžovou vodu jako oplach před použitím krému. Má skvělé omlazující a protizánětlivé účinky, a také sjednocuje barvu. Studená rýžová voda je také skvělý prostředek, jak zklidnit spálenou kůži od sluníčka.

Stačí hrstka rýže

Nyní k tomu podstatnému, a to jak si rýžovou vodu připravit. Jak už bylo výše zmíněno, existují tři způsoby.

Rýžová voda vařená

Šálek rýže, nejlépe organické, propláchněte důkladně čistou vodou. Rýži pak vařte v nezakrytém hrnci s 3 šálky vody. Po uvaření rýže přelijte získanou rýžovou vodu do čisté nádoby a nechejte ji vychladnout. Uchovávejte ji v lednici maximálně po dobu sedmi dnů. Před každým použitím rozmíchejte 1 až 2 polévkové lžíce tohoto roztoku v 1 šálku vody. Tuto směs pak použijte podle potřeby. Uvařenou rýži naopak můžete s klidem sníst. Má totiž skvělé léčebné účinky. Více na toto téma jsme psali zde.

Rýžová voda bez vaření

Propláchněte důkladně 1 šálek rýže čistou vodou, a poté do ní přidejte 2 šálky vody. Nechejte směs půl hodiny odstát. Vodu slijte a uchovávejte ji v lednici maximálně 3 až 4 dny. Používat ji můžete neředěnou.

Fermentovaná voda 

Propláchněte rýži, aby byla čistá. Pak ji nasypejte do vroucí vody a vařte za občasného míchání 15 minut. Následně vodu sceďte, poté ji nechejte jeden až dva dny odpočívat při pokojové teplotě, kdy proběhne proces kvašení. Poté ji znovu přiveďte k varu a následně nechejte vychladnout.

Použití

Rýžovou vodu použijte jako přírodní šampon – jemnými krouživými pohyby ji vmasírujte do pokožky hlavy a důkladně opláchněte. Na pleť ji nanášejte po odlíčení tampónkem  nebo použijte jako oplach před použitím krému. 

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47