Spálená kůže na hlavě. Jak bolavé pokožce co nejrychleji ulevit?

 Krása 
01. srpna 2019 14:56 / Šárka Sokolská
  0
📷
7 fotografií v galerii
Kůže na hlavě je stejně náchylná ke spálení jako ostatní části těla Archiv
V létě mažete poctivě každý kousek svého těla, abyste předešli spálení. Ale mnozí z vás zapomínají také na to, že spálit se může i vaše kůže pod vlasy. Přitom na ni mohou paprsky působit úplně stejně škodlivě, jako na kteroukoli jinou část těla. Spálenou pokožku hlavy poznáte tak, že se po pár dnech začne nevzhledně loupat. V této fázi si to však nepleťte s lupy, jelikož šampony proti nim by kůži ještě více podráždily.

Pálí vás pokožka hlavy a tvoří se vám lupy? Zřejmě jste si ji jednoduše spálili. Jaká je první pomoc?

Hlavně nedrbat

Počítejte s tím, že to bude pěkně svědit. Rozhodně si ale kůži nedrbejte. Jednak se tím uvolní jenom další částečky kůže, které budou pro vaše okolí snadno zaměnitelné s lupy, navíc poškozenou kůži ještě rozdráždíte. Čím víc se navíc budete drbat, tím víc vás to bude svědit. 

Žádné agresivní přípravky

Pokud si budete mýt vlasy, určitě na pár dní odložte šampony na zvětšení objemu a na barvené vlasy. Vaše hlava v této chvíli zoufale potřebuje vláhu. Sáhněte raději po bylinkových šamponech, anebo si kupte exfoliační šampon a masku. Tím dodáte kůži potřebnou hydrataci a současně se zbavíte i šoupající se kůže. Vybírejte takové přípravky, které neobsahují sulfáty. Více o jejich škodlivosti jsme psali zde.

Jděte na to od kuchyně

Některé přípravky, které vám pomohou ulevit od pálení, najdete i v kuchyni. Spálenou kůži můžete ošetřit zeleným čajem, kterým si přelijete vlasy. Antioxidanty, které se v zeleném čaji nacházejí, pokožku hlavy zklidní a současně pomáhají zmírnit bodavou bolest. Další možností je jablečný ocet. Smíchejte jeden díl jablečného octa a jeden díl vody. Touto směsí si přelijte vlasy poté, co jste si je umyli a ošetřili kondicionérem. Velmi účinným domácím přípravkem je 2% mléko. Jednoduše namočte kousek látky do ledového mléka a položte na pokožku hlavy na pět minut.

Noste klobouky

Nejlepší je prevence. A to jednoznačně. Pro příště se snažte spálení vyhnout tím, že pokožku hlavy budete chránit kšiltovkou nebo kloboukem. Avšak ne každý to vydrží celý den. V tom případě si nedělejte ve vlasech pěšinku, která je ke spálení nejnáchylnější. Když už necháváte hlavu nekrytou, tak si buď stahujte vlasy dozadu a použijte přípravek s UV filtry, který je určený do vlasů, nebo si do pěšinky vetřete trochu opalovacího krému.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve