Vyhazujete slupku od melounu? Děláte chybu, skrývá se v ní mnoho cenných látek

 Zdraví 
01. srpna 2019 10:42 / Bronislava Silná
  14
📷
6 fotografií v galerii
Když vynecháme z konzumace slupku, ochuzujeme se zejména o zinek Shutterstock
Meloun patří k oblíbené zelenině, ale většina z nás ani neví, jaký poklad se v něm skrývá. Máme pro vás zajímavé informace.

Nejen samotná dužina, ale i slupka jsou plné zajímavých látek, které jsou přínosné pro naše zdraví. Je škoda proto slupky vyhazovat. Naopak je možné je poměrně snadno zpracovávat.

Co meloun obsahuje

Meloun je tvořen zejména vodou. Ta je v něm zastoupena asi 92 procenty. Je v něm ale také hodně vlákniny, sacharidů, proti rakovině působícího lykopenu a vitaminu B6. Meloun je bohatým zdrojem draslíku, provitaminu A a dalších zdraví prospěšných látek. Toto všechno platí o červeném vnitřku. Slupka obsahuje navíc spoustu zinku.

Proč je meloun zdravý

Meloun slouží našemu zdraví, protože obsahuje hodně vody a vlákniny, stejně jako vitaminů a minerálů. Voda rychle zasytí. Vláknina zase brání příliš prudkému nástupu krevního cukru, takže i když je meloun hodně sladký a vydatný, rozhodně nepatří do stejné kategorie jako zákusek.

Vitamin B6 působí blahodárně na mnoho procesů v těle, například i na naši psychiku nebo na imunitu. Díky rozumnému konzumování melounu můžete napomoci také hubnutí. Meloun pomůže proti zácpě, přispívá k lepšímu hojení ran a zlepšení zraku. Jestliže začnete konzumovat i slupku, zlepšíte výrazně svou imunitu, nastartujete tvorbu inzulinu, zlepšíte svou pleť a vaše krvinky budou lépe fungovat.

Meloun je také významný v boji proti překyselení organismu. Detoxikuje organismus. Zlepšuje chuť na sex.

Jak slupku využít

Slupku můžete využít různě. Jednou možností je vykrojit červenou část a následně dobře omytou slupku konzumovat přímo. Nebo alespoň sníst větší část světlezelené části slupky. Můžete také slupku nastrouhat do salátů. Nejpřijatelnější možností je slupku odšťavnit a čerstvou šťávu obratem vypít. Pokud by vám chuť nevyhovovala, můžete přidat i trochu dužiny. Výsledný nápoj bude sladší. Meloun je lahodný sám o sobě, zkusit můžete ale i nové způsoby přípravy a servírování.

Vyhazování slupek melounu není zdaleka jediný nešvar, který děláme při konzumaci zeleniny a ovoce. Další je popsán třeba v tomto článku, který se týká brokolice.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47