Meloun vždy jinak
Náš starý známý „velký zelený míč na ragby“ patří mezi melouny vodní a oproti svému cca kilovému cukrovému bráškovi je o poznání větší.
Melounem pro zdraví
Chcete-li zhubnout do plavek, nemusíte se melounu bát. Meloun obsahuje z 90 % vodu a na 100 g má pouhých 12 kalorií. Obsahuje vlákninu, a tak dovede zasytit, pomůže nám dodržovat pitný režim, je velmi bohatý na minerály a díky svým močopudným účinkům pročistí ledviny.
Melouny nám však pomáhají i zvnějšku – melounová maska výborně hydratuje pleť a působí také proti tvorbě vrásek kolem očí a úst. Její příprava je velmi jednoduchá: tenké plátky melounu necháme okapat a nanášíme na obličej.
V létě snad neexistuje lepší dezert než dobře vychlazený meloun. Co ale, když máte chuť na něco rafinovanějšího? Máme pro vás hned tři tipy na snadné letní osvěžení. Naslano i nasladko!
Kachní stehna s melounem
Suroviny: 2 kachní stehna, 2 lžíce medu, 1 lžíce sojové omáčky, oregáno, 20 vykrájených kuliček z melounu
Postup: V nepřilnavé pánvi a bez oleje osmažíte na polovičním ohni kachní stehna. Nejdříve ze strany s kůží, 6 minut, kdy sléváte pryč tuk, který pouštějí, abyste dosáhli křupavé kůže. Slijete všechen tuk, který stehna pustila, a otočíte je. Smažíte další 4 minuty z druhé strany. Přidáte med a sojovou omáčku.
Vykrajujete z melounové dužniny kuličky, které smažíte na pánvi asi 1 minutu. Vypnete plamen, necháte je odpočinout, aby stehna a meloun zkaramelizovaly v teple pánve. Servírujete kuličky a stehno na talíř, ozdobíte oreganem. Ihned podáváte.
Melounové gazpacho
Suroviny: 3 rajčata, 350 g melounu, 1/2 stroužku česneku, 50 ml olivového oleje, cukr podle chuti, 1/2 malé dýně, 1/2 okurky, bazalka, 1 polévková lžíce hořčice, 2 lžičky sherry octa, sůl, krevety (nemusí být)
Postup: Osmažíte na pánvi česnek, rozčtvrcená rajčata a bazalku. Odstavíte a vložíte do hrnce, kde máte nakrájenou dýni a okurku. Přidáte ocet, hořčici, olej, cukr a bezpeckový meloun nakrájený na kostičky. Necháte 10 minut odpočívat. Poté vše rozmixujete a dochutíte solí. Uvaříte krevety ve vroucí vodě 1 minutu a zchladíte. Servírujete spolu s krevetou a lístkem bazalky.
Melounová „pizza“ s kokosem
Suroviny: vodní meloun, kelímek řeckého jogurtu nebo smetany, med, letní ovoce dle chuti (maliny, borůvky, nektarinky, jahody), hrst kokosových lupínků, čerstvou mátu
Postup: Kokos nasucho opražte na pánvi, aby se rozvoněl a trochu chytil barvu. Jogurt dle chuti oslaďte medem a omyté ovoce pokrájejte na kousky o velikosti sousta. Meloun nakrájejte na plátky (zbylá dužnina je pak ideálním důvodem k přípravě melounového koktejlu z předchozího receptu :-)), každý rozdělte ještě na 6 dílků a potřete oslazeným jogurtem. Posypejte ovocem, opraženým kokosem a lístky máty a můžete podávat!
Zeleninové letní závitky
Suroviny: ¼ cukrového melounu, 3 mrkve, ¼ hlávky červeného zelí, 2 hrsti bazalky, 16 plátů rýžového papíru. Na dip: 3 lžíce arašídového másla, ½ hrnku vody, stroužek česneku, 2centimetrový plátek zázvoru, 2 lžíce sójové omáčky, ½ limety
Postup: Meloun oloupejte a nakrájejte na asi 8 cm dlouhé proužky, mrkev nastrouhejte najemno a zelí nakrouhejte. Do mísy nalejte teplou vodu, papír v ní nechte chvilku změknout, a když jde snadno ohýbat, přendejte ho na podložku. Do spodní třetiny pak poskládejte lístky bazalky, proužky melounu, mrkev a zelí a zabalte.