Zdroj vitamínů po celý rok díky sušičce na ovoce a zeleninu. Máme pro Vás rady, jak jednotlivé druhy sušit.

 Recepty 
11. dubna 2017 18:49 / Marie Popelková
  0
📷
1 fotografie v galerii
Sušení ovoce a zeleniny v sušičce představuje praktický způsob, jak uchovat tyto potraviny delší dobu se zachováním živin. Shutterstock
Chcete se dozvědět, jak v sušičce sušit jablka, houby, meruňky...?

Plody ze zahrádky či nasbírané lesní plody si můžeme uchovat přes celou zimu. Stačí si je usušit. Neztratí nic ze svých výživových hodnot. Naopak jsou sladší a mají výraznější chuť, neboť sušením se v potravině kondenzují cukry.

Pokud chceme v usušeném ovoci zachovat co největší množství vitaminů, jeho barvu i vůni, bude lepší pořídit si elektrickou sušičku potravin.

Sušit lze prakticky jakékoli ovoce a zeleninu. K sušení vybírejte jen zralé (nikoli přezrálé) suroviny, bez známek poškození či napadení hnilobou nebo plísní. Nebojte se sušit ani kyselé nebo málo sladké plody (například kyselá jablka), právě naopak!

Jak na to!

Ovoce i zeleninu na sušení dobře omyjte, můžete je oloupat. Poté je nakrájíte na plátky, kostičky apod. dle návodů níže.
Následně ovoce či zeleninu narovnáte na síta vždy jen v jedné vrstvě. Malé kousky nasypete tak, aby tvořily slabou vrstvu. Množství potravin na jedno sušení by nemělo přesáhnout 3/4 plochy síta.
Sušit můžeme různé druhy ovoce i zeleniny najednou. Jen bylinky kvůli výraznému aroma sušíme zvlášť a velmi šetrně.


Jak sušit jednotlivé druhy ovoce či zeleniny:

Ananas
Ananasu ořežte kůru, odstraňte očka tuhé vlákniny a vyřízněte jádro. Nakrájejte na 8mm plátky nebo klínky. 
Doba sušení: 10-18 hodin
Teplota sušení: 57 ˚C
Správně usušené plody jsou měkké. 

Banány
Banány je nejlepší sušit ve chvíli, když se začínají objevovat hnědé flíčky na slupce. Oloupejte je a nakrájejte na 3mm kolečka. 
Doba sušení: 6-10 hodin
Teplota sušení: 57 ˚C
Správně usušené plody jsou tuhé. Pokud se suší delší dobu, jsou křupavé. 

Batáty
Batáty umyjte a spařte doměkka. Oloupejte a nakrájejte na 6mm kolečka.
Doba sušení: 7-11 hodin
Teplota sušení: 52 ˚C
Správně usušené plody jsou křehké. 

Bobuloviny 
Maliny, borůvky, ostružiny a další bobuloviny ponechejte v celku. U plodů s voskovitou slupkou (brusinky) předzpracujte blanšírováním, zkrátíte tím dobu sušení na polovinu.
Doba sušení: 10-15 hodin
Teplota sušení: 57 ˚C
Správně usušené plody jsou tuhé, brusinky jsou měkké. 

Brambory
K sušení použijte nové brambory. Oloupejte je, omyjte a spařte na 4-6 minut. Nakrájejte na 3mm kolečka nebo nastrouhejte. 
Doba sušení: 6-14 hodin
Teplota sušení: 52 ˚C
Správně usušené plody jsou tuhé. Pokud se suší delší dobu, jsou křehké. 

Brokolice
Brokolici umyjte a odřízněte košťál. Stonky nakrájejte na 8mm kousky, kvítky sušte v celku. 
Doba sušení: 10-14 hodin
Teplota sušení: 52 ˚C
Správně usušené plody jsou křehké. 

Broskve
Broskve umyjte, odstraňte pecku. Pokud chcete, můžete oloupat, ale není to nutné. Nakrájejte na 8mm plátky.
Doba sušení: 8-16 hodin
Teplota sušení: 57 ˚C
Správně usušené plody jsou měkké. 

Celer řapíkatý
Celer umyjte a odřízněte listy. Stonky nakrájejte na 8mm proužky.
Doba sušení: 3-10 hodin
Teplota sušení: 52 ˚C
Správně usušené plody jsou tuhé. 

Cibule
Cibuli odřízněte kořen a oloupejte. Nakrájejte na 3mm kolečka nebo nasekejte. 
Doba sušení: 4-8 hodin
Teplota sušení: 63 ˚C
Správně usušené plody jsou tuhé. 

Cuketa
Cuketu umyjte a nakrájejte na 6mm plátky nebo na tenčí 3mm chipsy. 
Doba sušení: 7-11 hodin
Teplota sušení: 52 ˚C
Správně usušené plody jsou křehké. 

Červená řepa
Řepě odstraňte nať i kořen, oškrábejte a vařte v páře, dokud nezměkne. Nechte vychladnout, nakrájejte na 8mm plátky nebo 3mm kostičky.
Doba sušení: 8-12 hodin
Teplota sušení: 52 ˚C
Správně usušené plody jsou tuhé. 

Datle
Datle umyjte a odstraňte jim vršek se stopkou. Nakrájejte na 8mm kolečka. 
Doba sušení: 11-19 hodin
Teplota sušení: 57 ˚C
Správně usušené plody jsou tuhé. 

Dýně
Dýni rozpulte nebo rozčtvrťte, odstraňte semínka a pečte nebo vařte v páře doměkka. Potom oloupejte slupku a dužinu rozmixujte v mixéru. Směs nalijte na sušicí vložku nebo na pečicí papír. 
Doba sušení: 7-11 hodin
Teplota sušení: 52 ˚C
Správně usušené plody jsou tuhé. 

Fazolky zelené
Fazole omyjte, odkrojte konce a nakrájejte na 2,5cm špalíčky. 
Doba sušení: 8-12 hodin
Teplota sušení: 52 ˚C
Správně usušené plody jsou křehké. 

Fíky
Fíky umyjte, odstraňte kazy, rozčtvrťte a rozprostřete na tác slupkou dolů.
Doba sušení: 22-30 hodin
Teplota sušení: 57 ˚C
Správně usušené plody jsou měkké. 

Houby
Odstraňte z hub nečistoty a nakrájejte je na cca 1 cm silné plátky. 
Doba sušení: 3-7 hodin
Teplota sušení: 52 ˚C
Správně usušené plody jsou tuhé. 

Hrách
Hrášek vyloupejte z lusků a vařte v páře, dokud se nevytvoří vroubky. Propláchněte studenou vodou a vysušte papírovým ubrouskem.
Doba sušení: 4-8 hodin
Teplota sušení: 52 ˚C
Správně usušené plody jsou křehké. 

Hroznové víno
Hrozny umyjte a odstraňte stopky. Plody můžete nechat vcelku nebo je rozpůlit. Rozpůlené hrozny pokládejte na tác slupkou dolů. Pokud hrozny předem nablanšírujete, zkrátíte dobu sušení na polovinu.
Doba sušení: 22-30 hodin
Teplota sušení: 57 ˚C
Správně usušené plody jsou měkké. 

Hrušky
Hrušky oloupejte (není nezbytné) a odstraňte jádřinec. Nakrájejte je na 8mm plátky, nebo pouze rozčtvrťte. 
Doba sušení: 8-16 hodin
Teplota sušení: 57 ˚C
Správně usušené plody jsou měkké. 

Chřest
Chřest umyjte a nakrájejte na 2,5 cm špalíčky.
Doba sušení: 5-6 hodin
Teplota sušení: 52 ˚C
Správně usušené plody jsou křehké. 

Ibišek jedlý
Ibišek umyjte, ořízněte a nakrájejte na 6mm kolečka. 
Doba sušení: 4-8 hodin
Teplota sušení: 52 ˚C
Správně usušené plody jsou tuhé. 

Jablka
Jablka oloupejte (není nezbytné), odstraňte jádřinec a nakrájejte na 5mm plátky nebo kroužky. Pokud chcete, můžete posypat skořicí.
Doba sušení: 7-15 hodin
Teplota sušení: 57 ˚C
Správně usušené plody jsou měkké. 

Jahody
Jahody umyjte, odkrojte vršek a nakrájejte na 8mm plátky.
Doba sušení: 7-15 hodin
Teplota sušení: 57 ˚C
Správně usušené plody jsou tuhé a lepkavé. 

Kapusta
Kapustu omyjte a jednotlivé listy nakrájejte na velikost chipsů. 
Doba sušení: 7-11 hodin
Teplota sušení: 52 ˚C
Správně usušené plody jsou křehké. 

Kukuřice
Kukuřičný klas oloupejte, odstraňte vlasová vlákna a vařte v páře, dokud se nesrazí mléko. Odkrájejte zrna od klasu a rozložte na tác. Během sušení několikrát promíchejte. 
Doba sušení: 6-10 hodin
Teplota sušení: 52 ˚C
Správně usušené plody jsou křehké.
Tip: V případě, že chcete upravit zrna pro následnou přípravu popcornu, použijte tzv. pukancovou kukuřici. Zrna z klasu neodloupávejte, dokud nejsou dobře proschlá. Poté je odloupejte a rovnou bez jakéhokoli vaření sušte 4-8 hodin, dokud se nescvrknou. 

Lilek
Lilek oloupejte a nakrájejte na 8mm plátky.
Doba sušení: 4-8 hodin
Teplota sušení: 52 ˚C
Správně usušené plody jsou tuhé. 

Meloun vodní
Melounovou dužinu zbavte jadérek a nakrájejte na špalíčky nebo kostičky. 
Doba sušení: 8-10 hodin
Teplota sušení: 57 ˚C
Správně usušené plody jsou měkké a lepkavé. Pokud se suší delší dobu, jsou křupavé. 

Meruňky
Meruňky omyjte, rozpulte a vypeckujte. Sušte otočené slupkou dolů. 
Doba sušení: 20-28 hodin
Teplota sušení: 57 ˚C
Správně usušené plody jsou měkké. 

Mrkev
Mrkvím odřízněte vršky a oloupejte je. Nakrájejte na 3mm kolečka.
Doba sušení: 6-10 hodin
Teplota sušení: 52 ˚C
Správně usušené plody jsou tuhé. 

Nektarinky
Nektarinky umyjte a odstraňte pecky. Pokud chcete, můžete je oloupat. Nakrájejte na cca 1cm plátky nebo kolečka. Sušte slupkou dolů.
Doba sušení: 8-16 hodin
Teplota sušení: 57 ˚C
Správně usušené plody jsou měkké. 

Okurka
Okurku umyjte a nakrájejte na 3mm kolečka.
Doba sušení: 4-8 hodin
Teplota sušení: 52 ˚C
Správně usušené plody jsou tuhé. 

Paprika
Paprikám odstraňte stopky, semena a bílé dužnaté části. Umyjte, osušte a nakrájejte na 8mm silné proužky nebo kroužky. 
Doba sušení: 4-8 hodin
Teplota sušení: 52 ˚C
Správně usušené plody jsou tuhé. 

Rajčata
Rajčatům odstraňte stopku a omyjte. Nakrájejte na 6mm kolečka. Cherry rajčata stačí jen přepůlit a sušit slupkou dolů.
Doba sušení: 5-9 hodin
Teplota sušení: 52 ˚C
Správně usušené plody jsou tuhé. Pokud se suší delší dobu, jsou křehké. 

Rebarbora
Rebarboru umyjte a nakrájejte na cca 2,5 cm dlouhé kousky.
Doba sušení: 6-10 hodin
Teplota sušení: 57 ˚C
Správně usušené plody jsou tuhé. 

Švestky
Švestky umyjte, rozpulte a vyjměte pecku. Sušte slupkou dolů.
Doba sušení: 8-16 hodin
Teplota sušení: 57 ˚C
Správně usušené plody jsou tuhé. 

Třešně
Třešně omyjte, odstraňte stopky, rozpulte a vypeckujte. Sušte slupkou dolů. Sušené třešně vypadají jako rozinky. Dejte pozor na přesušení.
Doba sušení: 13-21 hodin
Teplota sušení: 57 ˚C
Správně usušené plody jsou tuhé a lepkavé.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Pánské tepláky pro každodenní nošení – podívejte se na naše návrhy!

Tech

Sporťák s kočičíma ušima byl posledním dílkem skládačky