Upečte si vánoční cukroví, po kterém nebudete mít výčitky!
Cukroví je stejně tak součástí Vánoc, jako stromeček a dárky. Nikdo si nechce odepřít o Vánocích nějaké to cukroví, které vás láká na každém kroku. Toto navíc nebude mít negativní dopad na vaši dietu ani zdraví.
Celozrnné vanilkové rohlíčky
I takovou vánoční klasiku, jakou jsou oblíbené vanilkové rohlíčky, lze připravit ve zdravější variantě. Budete překvapeni tím, jak chutnají. Určitě je vyzkoušejte!
Ingredience
250 g špaldové nebo celozrnné pšeničné mouky, 50 g hladké kukuřičné mouky, 50 g cukru moučky, 100 g másla, 100 g mletých ořechů, 1 vaječný žloutek, citronová kůra, mléko podle potřeby, cukr moučka, vanilkový cukr na posypání
Postup
Prosátou mouku a cukr smícháte s mletými ořechy, nastrouhanou citronovou kůrou, změklým tukem, vaječným žloutkem a vytvoříte tuhé těsto, které přes noc necháte odležet v chladu, nejlépe v lednici.
Druhý den tvoříte z těsta rohlíčky, které pokládejte na plech vyložený pečícím papírem. V předehřáté troubě na 160°C pečete dozlatova. Vystydlé rohlíčky lehce poprašte cukrem (moučkovým smíchaným s vanilkovým).
Jako většinu vánočního cukroví je dobré před konzumací nechat i celozrnné rohlíčky týden až dva odležet, jsou pak chutnější a křehčí.
Perníčky z žitné mouky
15 minut + odležení 24 hodin + pečení 10 minut
Ingredience
250 g hladce namleté žitné mouky, 50 g másla, 1 celé vejce, 3 polévkové lžíce medu nebo agáve sirupu, 2 lžíce mléka, 1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů, 1 lžička kůry z chemicky neošetřeného citronu, špetka namletého hřebíčku a skořice
Postup:
Změklé máslo utřete s medem nebo sirupem, mlékem a celým vejcem. Přidejte mouku smíchanou s kořením, citronovou kůrou a prášek do pečiva. Vypracujete v hladké těsto.
Vložte do svačinového sáčku a nechte v chladu uležet do druhého dne, minimálně však dvě hodiny. Následně z těsta vyválejte 3-5 mm silný plát a vykrajujte libovolné tvary.
Pečte na pečicím papíru v předehřáté troubě na 170 °C přibližně 10 minut, dokud zlehka nezezlátnou. Vychladlé perníčky uložte v uzavřené krabici na suché a chladné místo. Na rozležení budou perníčky potřebovat minimálně 7 dní, ideálně ale čtrnáct.
Pracny ze špaldové mouky
Ingredience
200 g špaldové mouky jemně mleté, 150 g mletých vlašských ořechů, 150 g másla, 120 g třtinového cukru, 1 vejce, 20 g kakaa, 7 hřebíčků (rozdrťte v hmoždíři), 1/2 lžičky skořice
Postup
Ze všech ingrediencí vytvořte těsto, které pořádně na vále zpracujete. Těsto dejte alespoň na 2 hodiny odpočinout do lednice. Samozřejmě je nejlepší nechat ho tam přes noc.
Z těsta oddělujte kousky, které pěchujte do připravených formiček. Pro snadnější vyklopení můžete formičky vymazat tukem a kousky těsta ještě před plněním obalit trochou mouky.
Pracny pečte v předehřáté troubě na 170 °C asi 12-15 minut. Po upečení vyklepněte pracny z formiček a skladujte na chladném místě.