I svačina může být gurmánským zážitkem: Tipy na výborné zdravé pomazánky

 Recepty 
01. prosince 2017 11:00 / Marcela Plachá
  0
📷
5 fotografií v galerii
Pomazánky s výraznou chutí a barvou si zamilujete Shutterstock
Rychlé domácí pomazánky nejen pro vegany vás budou bavit. Připravte si na svačinu skvělou zdravou pomazánku, na kterou se budete těšit. Zkoušejte častěji různé druhy a radujte se z nových chutí. Budete mít více energie a určitě se vám zlepší i nálada.

Často nebereme svačinu jako důležité jídlo. Prostě ji odbydeme, sníme nějaký namazaný rohlík nebo chleba, většinou s máslem, sýrem, šunkou, kupovanou pomazánkou a k tomu s trochou zeleniny. Ale jde to i jinak. Začněte nejprve s přípravou těch nejjednodušších pomazánek. Jakmile vás to začne bavit, nebojte se koupit vám méně známé suroviny a trochu si zaexperimentovat. Brzy zjistíte, že nepotřebujete ani žádnou kuchařku, začnete si pomazánky sami vylepšovat a nakonec i sami vymýšlet.

Zkuste pár ověřených a nečekaně dobrých pomazánek:  

Cizrnová pomazánka se sušenými rajčaty

Suroviny: plechovka uvařené cizrny v nálevu, sušená rajčata v oleji, česnek, sůl.
Postup: Cizrnu slejte, dejte do mixéru, přidejte tři až čtyři rajčata i s olejem, dle chuti přidejte česnek a osolte. Nakonec rozmixujte.

Falešná škvarková pomazánka

Suroviny: vlašské ořechy, olivový olej, česnek, sůl.
Postup: Vše vložte do mixéru, mixujte, ale jen na malou chvilku, aby ořechy zůstaly ve větších hrubých kouscích.

Luštěninová pomazánka

Suroviny: fazole, čočka nebo hrách, pórek nebo cibule, olivový olej, sůl, pepř, dle chuti koření, bylinky.
Postup: Uvařené luštěniny rozmixujte, přidejte olivový olej, nadrobno nakrájenou cibulku nebo pórek, osolte, opepřete. Nakonec přidejte koření, které máte rádi, třeba bazalku, tymián nebo čerstvou petrželku.

Celerová pomazánka

Suroviny: celer, mrkev, sojanéza, sůl, pepř, citron a koření dle chuti (bazalka, tymián, oregano).
Postup: Celer a mrkev nastrouháme najemno, přidáme sojanézu, kapku citronové šťávy, sůl, pepř a bylinky. Podáváme na vece či toastu, ozdobíme tenkým plátkem citronu.

Budapešťská pomazánka

Suroviny: sójový jogurt, mletá sladká paprika, sůl, jarní cibulka.
Postup: Do plátýnka dáme přes noc odkapat velký bílý sójový jogurt. Ráno hmotu překlopíme do misky, přidáme červenou papriku, sůl a najemno nakrájenou jarní cibulku.

Dýňová pomazánka

Suroviny: dýně Hokaidó, kešu oříšky, olivový olej, sůl, pepř, jarní cibulka.
Postup: Dýni nakrájíme, potřeme olivovým olejem, posolíme a pečeme do měkka. Po vychladnutí ji rozmixujeme společně s hrstí kešu oříšků a olivovým olejem. Dle chuti osolíme a opepříme. Po namazání ozdobíme jarní cibulkou.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Zimní bundy od JD Sports - připravte se na Black Friday

Tech

Sporťák s kočičíma ušima byl posledním dílkem skládačky