Recept na kokosový chia pudink s čokoládou a jahodami
Semínkový chia pudink je báječná rychlá a zdravá snídaně a jeho výrobou jako takovou strávíte asi tak dvě minuty. A je teda obzvlášť parádní, dáte-li mu čas a nejlépe přes noc ho necháte pěkně uležet v lednici.
Co budete potřebovat:
NA PUDINK
400ml kokosového mléka
3 lžíce třtinového cukru
1 lžička vanilkového extraktu nebo semínka vyškrábnutá z 1 vanilkového lusku
20g tmavé čokolády, nasekané
na kousky
50g semínek chia (koupíte například v prodejnách s biopotravinami, supermarketech, DM drogeriích nebo např. na www.mixit.cz)
NA JAHODY
1/2 lžičky vloček agar-agaru (želatiny vhodné i pro vegetariány)
350g jahod, nakrájených nadrobno
2 lžíce třtinového cukru
NA DOKONČENÍ
hoblinky tmavé čokolády
lístky máty nebo meduňky na ozdobení
Postup:
1. Vločky agaru namočte do 100ml vody, trochu promíchejte a nechte nabobtnat; trvá to asi 30 minut.
2. Na pudink: kokosové mléko vlijte spolu s 200ml vody do větší mísy, přidejte cukr, vanilku a nasekanou čokoládu a míchejte metličkou, dokud se cukr nerozpustí. Vsypte semínka chia a opět metličkou rozmíchejte. Nechte asi 20 minut nabobtnat. (Pudink je v této fázi potřeba ochutnat a popřípadě přisladit.) Pak jej dejte do lednice vychladnout, bude se s ním lépe pracovat při vrstvení do poháru.
3. Vodu s agarem oslaďte 2 lžícemi cukru, přiveďte k varu, pak vsypte nakrájené jahody a pozvolna vařte 5–7 minut, dokud se jahody zčásti nerozvaří. Odstavte, nechte zchladnout a potom důkladně vychladnout v lednici.
4. Na dno sklenice navrstvěte jahodovou směs, potom dejte vrstvu pudinku a pokračujte až do vypotřebování obou směsí tak, abyste pohár zakončili pudinkem. Posypte hoblinkami čokolády, případně ozdobte lístkem máty či meduňky.