Máte Vánoce spokojené s vaječným koňakem? Máme pro Vás několik tipů, jak si tento lahodný mok připravit.

 Recepty 
17. prosince 2016 08:54 / Marie Popelková
  0
📷
1 fotografie v galerii
Odpočiňte si od vánočního shonu u skleničky dobrého vaječňáku. Internet
Někdo si Vánoce nedokáže představit bez punče a svařáku, které si vychutná na vánočních trzích spolu s přáteli, jiný si dá zase raději teplou medovinu. Spousta lidí si však nedokáže představit adventní čas bez vaječného koňaku, který si vychutnají třeba v pohodlném pohupovacím křesle v teple domova.

Domácí vaječný koňak je vynikající a lahodný likér, který podtrhuje a doplňuje vánoční atmosféru. Domácí vaječný koňak si můžete připravit sami a recept na přípravu vaječného likéru můžete upravovat dle svých chutí.

Jihočeský

200 g cukr krupice, 1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka, 4 žloutky, 1 vanilkový cukr, 200 ml rumu, 1 plechovka neslazeného kondenzovaného mléka, voda jako je v plechovce kondenzovaného mléka

Postup:
Žloutky důkladně utřete s krupicovým a vanilkovým cukrem. Poté přidejte plechovku neslazeného kondenzovaného mléka. Plechovku od Salka naplňte vlažnou vodou, nechte rozpustit zbytky kondenzovaného mléka a vodu přilijte do směsi. Nakonec přidejte slazené kondenzované mléko a rum. Směs přeceďte, rozdělte do lahví a nechte několik dní rozležet.

Krkonošský

6 žloutků z čerstvých vajec, 2 polévkové lžíce cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 2 slazená kondenzovaná mléka, 2 neslazená kondenzovaná mléka, 0,5l rumu

Postup:
Žloutky, cukr a vanilinový cukr šleháme rukou nebo elektrickým šlehačem na středním stupni otáček do pěny. Poté přilíváme do pěny kondenzované mléko slazené i neslazené a nakonec rum. Pomoci trychtýře nalijeme vaječný likér do lahví, uzavřeme a dáme do lednice.

Lahodný domácí vaječný likér s vanilkou (bez vaření)

3 žloutky, 1 vanilkový lusk, 80 g moučkový cukr, 250 ml smetana 33%, 250 ml lihovina (brandy, whisky, třtinový rum)

Postup:
Láhev (500 ml) vypláchněte vroucí vodou. Žloutky metličkou rozmíchejte s cukrem. Vanilku podélně rozřízněte a vyškrábněte zrníčka. Přidejte je do žloutků. Přilijte smetanu a alkohol, krátce promíchejte.
Přelijte do vychladlé lahve, do které vhoďte i zbytek vanilkového lusku. Dobře uzavřete a uložte na tři týdny do lednice. Smetanu můžete nahradit kondenzovaným mlékem, přizpůsobte pak ale množství cukru.

Moravský

1l mléka, 2 balíčky vanilkového cukru, 1 vanilkový lusk, 1 kelímek plnotučné smetany, 8 lžic cukru, 2 sáčky vanilkového pudinku, 0,5l rumu

Postup: 
Z mléka a pudinku v sáčku uvaříme pudink. Necháme jej trochu vychladnout a seškrábneme škraloup. Nenecháváme jej ztuhnout jen trochu. Pak přidáme cukr, vanilkový cukr, smetanu a vše pořádně prošleháme, nejlépe ručním šlehačem. Nakonec přidáme rum podle chuti, ale čím více, tím lépe. Minimálně půl litru.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Zimní bundy od JD Sports - připravte se na Black Friday

Tech

Sporťák s kočičíma ušima byl posledním dílkem skládačky