Hovězí pochoutka z New Yorku
Recepty
10. září 2016 10:40
/
redakce
📷
1 fotografie v galerii
Hitem gastronomie je pastrami! / Internet
Pastrami je delikatesa z konzervovaného libového masa, pocházející z Rumunska a oblíbená hlavně v USA. Vyrábí se obvykle z hovězího hrudí nebo pupečního žebra.
Příprava je poměrně časově náročná, uzení masa má totiž v případě pastrami specifické náležitosti. Maso se připravuje tak, že se naloží v soli, česneku a koření, takto naložené může být až týden. Poté se obalí v jiné směsi koření a udí na tvrdém dřevě. Následně se ještě upravuje v páře nebo se vaří. Takto připravené hovězí je krásně měkké a už se nijak nedochucuje. Najemno nakrájené se podává v sendviči, nejčastěji s kvašeným zelím třeba v housce nebo chlebu, s nakládanou okurkou a hořčicí.
Hovězí pastrami
Maso lehce nožem napícháme a rozdělíme na kusy po cca 0,5 kg. Ve vodě se solí, cukrem, medem, chilli papričkami a veškerým kořením přivedeme k varu. Vše krátce převaříme a necháme vychladit. Do studeného láku maso naložíme na 5 dnů tak, aby bylo ponořené a vzájemně se nedotýkalo. Dáme ho do ledničky. Maso opláchneme a osušíme. Znova posypeme drceným kořením a lehce potřeme pastou z česneku a cibule. Dáme péct na 65 °C na 4 hodiny. Maso musí dosáhnout teploty na sředu 55 °C. Po dosažení ideální uzené vůně použijeme piliny, které ohněm necháme zakouřit a hotové maso položíme pomocí mřížky nad piliny. Řádně zabalíme a necháme navonět cca 1 hodinu. Teplota masa by se měla udržovat na 55 – 65°C. Tak aby maso nebylo skrz propečené. Namažeme plátek pšeničného chleba hořčicí, obložíme plátky masa, okurkou a zaklopíme dalším plátkem pšeničného chleba opět namazaným hořčicí.
Potřebujeme:
2 kg hovězího masa
4 stroužky česneku
2 cibule
2 l vody
2 chilli papričky
2 lžíce soli
2 lžíce cukru
1 lžičku medu
koriandrová semínka
hořčičné semínko
pepř drcený černý
Na dokončení:
plátky chleba
dijonskou hořčici
okurku
Příprava je poměrně časově náročná, uzení masa má totiž v případě pastrami specifické náležitosti. Maso se připravuje tak, že se naloží v soli, česneku a koření, takto naložené může být až týden. Poté se obalí v jiné směsi koření a udí na tvrdém dřevě. Následně se ještě upravuje v páře nebo se vaří. Takto připravené hovězí je krásně měkké a už se nijak nedochucuje. Najemno nakrájené se podává v sendviči, nejčastěji s kvašeným zelím třeba v housce nebo chlebu, s nakládanou okurkou a hořčicí.
Hovězí pastrami
Maso lehce nožem napícháme a rozdělíme na kusy po cca 0,5 kg. Ve vodě se solí, cukrem, medem, chilli papričkami a veškerým kořením přivedeme k varu. Vše krátce převaříme a necháme vychladit. Do studeného láku maso naložíme na 5 dnů tak, aby bylo ponořené a vzájemně se nedotýkalo. Dáme ho do ledničky. Maso opláchneme a osušíme. Znova posypeme drceným kořením a lehce potřeme pastou z česneku a cibule. Dáme péct na 65 °C na 4 hodiny. Maso musí dosáhnout teploty na sředu 55 °C. Po dosažení ideální uzené vůně použijeme piliny, které ohněm necháme zakouřit a hotové maso položíme pomocí mřížky nad piliny. Řádně zabalíme a necháme navonět cca 1 hodinu. Teplota masa by se měla udržovat na 55 – 65°C. Tak aby maso nebylo skrz propečené. Namažeme plátek pšeničného chleba hořčicí, obložíme plátky masa, okurkou a zaklopíme dalším plátkem pšeničného chleba opět namazaným hořčicí.
Potřebujeme:
2 kg hovězího masa
4 stroužky česneku
2 cibule
2 l vody
2 chilli papričky
2 lžíce soli
2 lžíce cukru
1 lžičku medu
koriandrová semínka
hořčičné semínko
pepř drcený černý
Na dokončení:
plátky chleba
dijonskou hořčici
okurku
Kam dál?