Máte rádi balkánský sýr? Takto si jej snadno vyrobíte i doma

 Recepty 
12. května 2018 11:21 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
7 fotografií v galerii
Použít jej můžete jak do salátů, tak na nakládání Shutterstock
Také máte rádi pikantní sýry a tzv. balkán patří k vašim nejoblíbenějším? Se třemi jednoduchými ingrediencemi si ho můžete vyrobit doma. Přijde vás to na zlomek ceny, kterou byste za něj zaplatili v obchodě, a navíc bude mnohem zdravější a můžete si jej ochutit, jak budete chtít.

Balkánský sýr už není tak dobrý, jak býval. Někdy se vám poštěstí koupit dobrý, ale jindy spíš připomíná gumu, a to jak chuťově, tak konzistenčně. Abyste už nebyli při přípravě salátu či zobání balkánského sýra jen tak u vína znechucení, připravte si svůj vlastní. Ten pravý, který se drolí a je plný mléčné chuti, která je slaná tak akorát.

Nízká cena navíc není jedinou výhodou přípravy domácího balkánského sýru. Uvítáte i to, že si sami můžete určovat slanost – buď z receptu sůl uberete, nebo naopak přidáte. Pokud ale do domácí výroby půjdete, radíme vám, udělejte si hned dva. Jeden vám rozhodně stačit nebude. Jak se vyznat v jednotlivých druzích sýrů jsme psali zde.

Budete potřebovat

  • 500 gramů tvrdého tvarohu
  • 1 a půl litru vody
  • 60 gramů kuchyňské soli (nebo dle chuti)

Postup je snadný

Do odměřeného množství vody nasypte 60 gramů soli a nechte přejít varem. Nálev pak nechte zcela vychladnout. Kostky tvarohu mezitím nechte okapat na sítku, a jakmile vám vychladne nálev, vložte jej do větší plastové uzavíratelné misky a zalijte solným roztokem. Misku uzavřete a vložte na čtyři dny do lednice. Po této době můžete sýr z misky vyndat a použít jej dle libosti.

Konzistenci balkánského sýra můžete ovlivnit jednoduše. Pokud chcete takový, který se bude hodit spíš do salátu, a vyžadujete po něm, aby šel nakrájet na kostičky, kupte tvrdý tvaroh. Pokud chcete, aby byl lehce mazlavý a se salátem se trochu prolnul, kupte klasický měkký tvaroh a nechte jej přes noc v ledničce okapat a až poté nakládejte.

Jakmile vyzkoušíte tento postup, zjistíte, že na tom není nic těžkého, chuť je výborná a navíc můžete recept dotvářet. Do nálevu můžete přidat cibuli, chilli papričky, mletou papriku, bazalku a jakékoliv jiné koření či bylinky, které dodají sýru na chuti.

Jak jej udělat co nejzdravější

Ideální je, pokud znáte nějakého místního farmáře, který vám může dodat čerstvý tvaroh. Tvaroh jde pak od krávy přímo k vám, aniž by prošel řadou úprav, neobsahuje nic navíc a vy tak dostanete tu nejzdravější možnou variantu. Dobrou volbou jsou také farmářské trhy, na kterých seženete kvalitní a čerstvý tvaroh.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47