Nejen stolice by měla pravidelně odcházet. Víte, jak často byste měli chodit na malou?

 Zdraví 
11. května 2018 08:06 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Potřeba močení může prozradit zdravotní komplikace Shutterstock
Močení je každodenní aktivita, nad kterou se většinou nijak zvlášť nezamýšlíme. Zkrátka je to lidská potřeba, kterou plníme, jakmile ji pocítíme. Věděli jste však, že příliš časté močení může být stejně nebezpečné jako močení s nižší frekvencí? Kolikrát za den je vlastně normální jít na malou a kdy už to může být problém?

Chození na malou je důležitý tělesný mechanismus, prostřednictvím kterého se tělo zbavuje odpadních látek, ale i nadměrných tekutin v organismu. Moč je tvořena v ledvinách, které filtrují krev, a poté z nich přechází do močového měchýře, po jehož naplnění začne člověk pociťovat potřebu se vyprázdnit.

Kapacita močového měchýře je u zdravého člověka přibližně 5 decilitrů, což znamená bezproblémové zadržení moči na 2 až 5 hodin. Následně se spustí reflex, který vás donutí dojít si na malou, po čemž se močový měchýř opět smrští. Malou potřebu bychom tedy měli vykonat šestkrát až sedmkrát za den. Co když je tomu ale jinak?

Důležitá je stálost

Potřeba močení nesouvisí s pohlavím a je tudíž u mužů i u žen stejná. Samozřejmě existují i výjimky, a někteří lidé mohou chodit čtyřikrát a jiní také desetkrát denně a s jejich zdravím je vše v nejlepším pořádku. Důležitá je však rutina, která by měla být relativně neměnná. Znepokojit by vás měla až změna frekvence močení, náhlé změny množství, barvy či zápachu.

Noční močení

Zdravý a mladý člověk by měl být schopen zadržet moč na celou noc, tedy po dobu zhruba 6 až 8 hodin. Tělo je během spánku v jiném módu a i moč se tvoří koncentrovanější v menším množství. Jedna noční návštěva toalety se však ještě toleruje a považuje se za zcela normální.

Když močíte příliš často

Pokud ale močíte častěji a nutkání pociťujete více jak desetkrát za den, může být něco v nepořádku. Nejčastějšími důvody jsou infekce močového systému, kdy je močový měchýř podrážděn, což vyvolává časté nutkání na močení. Zvýšená frekvence návštěvy malé toalety však může být prvním příznakem například i cukrovky. Pak je ovšem spojena i s vyšší potřebou příjmu tekutin. Příčinou může být i řada dalších onemocnění:

  • syndrom bolestivého močového měchýře
  • mozková mrtvice a jiná neurologická onemocnění
  • hyperaktivní močový měchýř
  • onemocnění prostaty
  • otoky končetin

Časté močení ale mohou způsobovat i některé léky, umělá sladidla, alkohol, kofein nebo probíhající těhotenství. Zabránit častému močení a inkontinenci však můžete i posilováním pánevního dna, o jehož výhodách jsme psali zde.

Moč záměrně nezadržujte

Nebezpečí málo častého močení hrozí především u žen, kdy může kvůli přemnožení bakterií dojít ke vzniku zánětu močových cest. Právě pravidelné močení však brání bakteriím, aby se z pochvy dostaly do močového měchýře. U některých lidí se může rozvinout i onemocnění ledvin, jelikož plný močový měchýř brání moči z nich volně odtékat.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve