Rady, které se vám budou v létě hodit. Víme, jak zabránit pocení nohou

 Vztahy 
10. května 2018 15:22 / Monika Thomsonová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Jak zabránit pocení nohou, po kterém vaše nohy velmi nepříjemně zapáchají? Shutterstock
V našich chodidlech se nachází asi 250 tisíc potních žláz, které vyprodukují denně téměř 250 mililitrů potu. Existují však případy, kdy se lidské nohy potí více, než je normální. Částečně to může být ovlivněno geneticky, avšak samotné pocení chodidel lze ovlivnit i konzervativní léčbou.

Tato diagnóza se nazývá hyperhidróza, což je nadměrné pocení, a s ní přicházejí i problémy se zápachem, a to zejména v oblasti chodidel a podpaží. Lidé postižení hyperhidrózou se potí až pětkrát víc než zdravý člověk. O tom, jak se zbavit nadměrného pocení, jsme psali i v jiném článku.

Jak zabránit pocení nohou, po kterém vaše nohy velmi nepříjemně zapáchají? Čtěte dál a držte se našich rad, díky kterým se již nebudete stydět zout třeba na návštěvě.

Na obuvi a ponožkách záleží

Jak dobře všichni víme, investovat do kvalitní obuvi z dobrých materiálů se opravdu vyplatí. Není to jen jakýsi mýtus, ale umělé materiály v zápachu našich nohou hrají až příliš vysokou roli. Proto mějte raději méně párů, ale z kvalitnějších materiálů, v létě jsou ideální kožené nebo plátěné boty. Odborníci doporučují pravidelné střídání obuvi na denní bázi. Jednou ty, jednou ty, nikdy ne jedny dvakrát po sobě. Pokud můžete, choďte naboso, zejména doma.

Totéž platí i o ponožkách. Pokud trpíte zapáchem nohou, pak zvolte bavlněné či vlněné ponožky, které, narozdíl od nylonových, zápach zmírní. Klíčové je ponožky měnit denně.

Hygiena je alfa i omega

Za zápach nohou mohou zejména bakterie, které pot rozkládají. Zbavit se jich, nebo alespoň omezit, pomůže pravidelná péče o chodidla. Při hygieně se zaměřte na prostory mezi prsty. Zbavte se ztvrdlé kůže. Jejím pravidelným obrušováním se zbavíte i části bakterií.

Nikoho asi nepřekvapí, že při nadměrně potících se nohách je nejdůležitější důkladná, pravidelná, přímo až nadstandardní hygiena. Nohy si myjte minimálně jednou za den, nejlépe je používat antibakteriální mýdlo. Nezapomeňte si nohy velmi dobře vysušit a nevynechejte ani oblasti mezi prsty.

Existuje také mnoho kosmetických výrobků na potící se a zapáchající nohy. Zkuste mít vždy po ruce sprej nebo antiperspirant na nohy! Někdy je dobré použít speciální pudr, který pohltí nadměrný pot.

Přírodný lék na pocení nohou

V případě, že už opravdu nic nezabírá a nadměrné pocení nohou pokračuje, namáčejte si je jednou denně na čtvrt hodiny do 125 mililitrů octa, rozmíchaného v litru vody. Opakujte, dokud se stav vašich nohou nezlepší. Pokud se s nesnesitelným pocením nohou potýkáte i nadále, vyhledejte lékaře.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Tech

8 mýtů o hybridech, které vám brání vytěžit z tohoto pohonu maximum