Opravdu způsobují překřížené nohy křečové žíly?

 Krása 
01. prosince 2017 08:29 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Kolem těla panuje mnoho mýtů Shutterstock
Kolem péče o naše tělo stále koluje celá řada nejrůznějších mýtů a pověr. Některé z nich jsou už v lidech tak silně zakořeněny, že dnes už jen horko těžko přijmou za své fakt, že je všechno trochu jinak.

Spousta lidí je přesvědčena, že ví přesně, co pro své tělo má a co naopak nemá dělat. Pokud někdo zatouží po skvělé postavě, traduje se, že k tomu velmi výrazně pomáhá sauna. Holíte se žiletkou? Pak počítejte s tím, že vám porostou silnější chloupky, říká se už mnoho let. Bojíte se křečových žil a posed s překříženýma nohama je tak pro vás tabu? A jste si opravdu jisti, že takto věci doopravdy fungují? Poodhalíme vám, jak to s některými "zaručenými" pravdami ve skutečnosti je. Možná, že budete velmi překvapeni. A pokud vás zajímají i mýty, které kolují o našem zraku, můžete si přečíst náš článek zde.

Nejkvalitnější spánek na vás čeká před půlnocí

To je rozhodně mýtus. Důležité jsou fáze, kdy odpočíváte v hlubokém spánku. Tehdy totiž regeneruje vaše tělo i mysl. Tahle fáze většinou probíhá přibližně během prvních pěti hodin po tom, co usnete. A je úplně jedno, jestli je to před půlnocí nebo po půlnoci.

Je nemožné se "přepít"

Opak je pravdou! Příliš mnoho vody může poškodit vaše tělo. A to, i když se potíte. Hrubý odhad je takový, že za den by měl dospělý člověk vypít 2 až 3 litry vody. Přesné množství závisí na vaší tělesné hmotnosti a také na aktivitách, kterým se během dne věnujete.

Díky saunování získáte postavu snů

Ani ne. Saunování sice může navodit pocit duševní i tělesné pohody, ale to neznamená, že díky němu shodíme přebytečná kila. Vodu, kterou během sportování nebo saunování vypotíte, doplníte okamžitě po napití.

Pot z podpaží vždy nepříjemně zapáchá

Vůbec ne. Pot v podpaží sám o sobě je totiž bez zápachu. Nepříjemný odér vzniká až ve chvíli, kdy bakterie na povrchu těla pot rozkládají.

Překřížené nohy jsou příčinou křečových žil

Zapomeňte na to. Ačkoli se křečové žíly obvykle objeví nejprve na spodní straně kolen, křížení nohy přes nohu s tím nemá co dělat. Onemocnění žil většinou způsobuje dědičnost.

Po holení dorostou silnější chloupky

I tohle tvrzení je nepravdivé. Když chloupek po holení dorůstá, silnější pouze vypadá, protože tenká špička je pryč. Ve skutečnosti ale po holení žiletkou nijak nezesílil.

Dlouhá koupel vysušuje pokožku

Tak tohle je pravda. Nekoupejte se proto déle než půl hodiny a pohlídejte teplotu vody. Měla by se pohybovat okolo 38 °C. Do koupele můžete přidat i hydratační přípravky, které vaši pokožku ochrání.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod