Máte Vánoce spokojené s vaječným koňakem? Máme pro Vás několik tipů, jak si tento lahodný mok připravit.

 Recepty 
17. prosince 2016 08:54 / Marie Popelková
  0
📷
1 fotografie v galerii
Odpočiňte si od vánočního shonu u skleničky dobrého vaječňáku. Internet
Někdo si Vánoce nedokáže představit bez punče a svařáku, které si vychutná na vánočních trzích spolu s přáteli, jiný si dá zase raději teplou medovinu. Spousta lidí si však nedokáže představit adventní čas bez vaječného koňaku, který si vychutnají třeba v pohodlném pohupovacím křesle v teple domova.

Domácí vaječný koňak je vynikající a lahodný likér, který podtrhuje a doplňuje vánoční atmosféru. Domácí vaječný koňak si můžete připravit sami a recept na přípravu vaječného likéru můžete upravovat dle svých chutí.

Jihočeský

200 g cukr krupice, 1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka, 4 žloutky, 1 vanilkový cukr, 200 ml rumu, 1 plechovka neslazeného kondenzovaného mléka, voda jako je v plechovce kondenzovaného mléka

Postup:
Žloutky důkladně utřete s krupicovým a vanilkovým cukrem. Poté přidejte plechovku neslazeného kondenzovaného mléka. Plechovku od Salka naplňte vlažnou vodou, nechte rozpustit zbytky kondenzovaného mléka a vodu přilijte do směsi. Nakonec přidejte slazené kondenzované mléko a rum. Směs přeceďte, rozdělte do lahví a nechte několik dní rozležet.

Krkonošský

6 žloutků z čerstvých vajec, 2 polévkové lžíce cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 2 slazená kondenzovaná mléka, 2 neslazená kondenzovaná mléka, 0,5l rumu

Postup:
Žloutky, cukr a vanilinový cukr šleháme rukou nebo elektrickým šlehačem na středním stupni otáček do pěny. Poté přilíváme do pěny kondenzované mléko slazené i neslazené a nakonec rum. Pomoci trychtýře nalijeme vaječný likér do lahví, uzavřeme a dáme do lednice.

Lahodný domácí vaječný likér s vanilkou (bez vaření)

3 žloutky, 1 vanilkový lusk, 80 g moučkový cukr, 250 ml smetana 33%, 250 ml lihovina (brandy, whisky, třtinový rum)

Postup:
Láhev (500 ml) vypláchněte vroucí vodou. Žloutky metličkou rozmíchejte s cukrem. Vanilku podélně rozřízněte a vyškrábněte zrníčka. Přidejte je do žloutků. Přilijte smetanu a alkohol, krátce promíchejte.
Přelijte do vychladlé lahve, do které vhoďte i zbytek vanilkového lusku. Dobře uzavřete a uložte na tři týdny do lednice. Smetanu můžete nahradit kondenzovaným mlékem, přizpůsobte pak ale množství cukru.

Moravský

1l mléka, 2 balíčky vanilkového cukru, 1 vanilkový lusk, 1 kelímek plnotučné smetany, 8 lžic cukru, 2 sáčky vanilkového pudinku, 0,5l rumu

Postup: 
Z mléka a pudinku v sáčku uvaříme pudink. Necháme jej trochu vychladnout a seškrábneme škraloup. Nenecháváme jej ztuhnout jen trochu. Pak přidáme cukr, vanilkový cukr, smetanu a vše pořádně prošleháme, nejlépe ručním šlehačem. Nakonec přidáme rum podle chuti, ale čím více, tím lépe. Minimálně půl litru.

Víc už toho není

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Zimní bundy od JD Sports - připravte se na Black Friday

Tech

Sporťák s kočičíma ušima byl posledním dílkem skládačky